S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 21. mars 2024

Arne Lygre mottar Den nasjonale Ibsenprisen 2024


Publisert
21. mars 2024
Sist endret
21. mars 2024

Nyheter Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/arne-lygre-mottar-den-nasjonale-ibsenprisen-2024
Facebook

(Ingen innlegg)

Arne Lygre er vinner av Den nasjonale Ibsenprisen 2024. foto: Morten Bjerk/Skien kommune

Arne Lygre mottar Den nasjonale Ibsenprisen 2024 for den dramatiske teksten I vårt sted. Det melder Skien kommune i en pressemelding.

Den nasjonale Ibsenprisen er Norges eneste dramatikerpris, og er blitt delt ut av Skien kommune siden 1986. Prisentildeles en dramatisk tekst som i løpet av siste kalenderår har hatt urpremiere, eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater. Urpremierer må finne sted i Norge. Juryen kan velge å gi prisen for et samlet dramatisk forfatterskap. Vinneren må bo eller virke i Norge. Selve prisen er på 150.000 kroner, og en statuett formet av Nina Sundbye. Vinneren ble offentliggjort under et arrangement i regi av Sølvåren, Ibsen formidlingssenter, onsdag 20.mars kl. 19.00 på Ibsenhuset, Skien.

Juryens begrunnelse:

I vårt sted av Arne Lygre

Urpremiere 20.oktober Nationaltheatret

I sin utforskning av vennskap og slektskap, viser Arne Lygre gjennom «I vårt sted» hvordan forbindelsene mellom mennesker ikke er ubetingede, men likevel fleksible. Med klokskap og komikk avslører karakterene sine motstridende behov for både frihet og forpliktelse. Med «I vårt sted» videreføres og videreutvikles egenartede elementer ved Lygres dramatiske form. Dialogen kan inneholde kombinasjoner av at en karakter sier sine tanker høyt, samt deler sine observasjoner av den andre. Slik skaper karakterene både seg selv og hverandre gjennom ord. Sceneteksten skaper muligheter spesifikke for teatret, noe som åpner opp et rikt potensial for dramatisering. Samtidig er teksten et lesverdig og tidløst litterært verk i sin egen rett. Formgrep Lygre har eksperimentert med over et langt kunstnerskap, har med «I vårt sted» nådd et nytt nivå, integrert ikke bare som stil, men som tenkemåte. Resultatet er en innsiktsfull, nysgjerrig og nærværende framstilling av det relasjonelle dramaet i helt vanlige menneskers liv. De to andre nominerte var Siri Broch Johansen for teksten Salva Håndtak og Julian Karenga for teksten Veien sitt ansikt.

Juryens medlemmer for 2024

Årets jury

Regiforbundet: Simone Thiis (juryleder) Norsk kritikerlag: Live Lundh Norsk teaterlederforum: Cliff Moustache Norske Dramaturger: Kristoffer Spender KHIO: Jesper Halle Skien kommune v/Teater Ibsen: Bo Anders Sundstedt


Nyheter
De nominerte til Den nasjonale Ibsenprisen

I dag har Skien kommune offentliggjort de nominerte til Den nasjonale Ibsenprisen.

Nyheter
Den nasjonale Ibsenprisen 2022 tildelt Demian Vitanza

Demian Vitanza tildeles den nasjonale Ibsenprisen 2022. Det melder Skien kommune i en pressemelding.

Debatt
Om nominasjonene til Den nasjonale Ibsenprisen 2022

Juryen for Den nasjonale Ibsenprisen svarer her på innlegget Teaterbransjens hvite maktdemonstrasjon som stod i Aftenposten 21. april.

av Nora Evensen, Rania Broud, Endre Sannes Hadland, Anne-Karen Hytten, Jesper Halle, Bo Anders Sundstedt

S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no