S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 21. mars 2022

Den nasjonale Ibsenprisen 2022 tildelt Demian Vitanza


Publisert
21. mars 2022
Sist endret
26. mai 2023

Nyheter Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/den-nasjonale-ibsenprisen-2022-tildelt-demian-vitanza
Facebook

Demian VItanza. Foto: Tine Poppe

Demian Vitanza tildeles den nasjonale Ibsenprisen 2022. Det melder Skien kommune i en pressemelding.

Demian Vitanza vant i dag den nasjonale Ibsenprisen for stykket under en festkveld i Skien. Stykket hadde urpremiere 11. februar 2021 på The Follies Barne og Ungdomsteater, Stavanger.

Ibsenprisen deles ut årlig til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

Selve prisen er på 150 000 kroner og en Ibsenstatuett av Nina Sundbye. Den nasjonale Ibsenprisen er Norges eneste dramatikkpris. Den ble opprettet av Skien kommune og delt ut første gang i 1986.

Juryens begrunnelse I NÅ møter vi en ung teatergruppe som kastes ut i deres egen fremtid, hvor de i intense øyeblikk opplever seg selv og hverandre både her og nå, og som voksne med et levd liv bak seg. Demian Vitanza setter tiden i spill på mesterlig vis, og skriver seg med en uanstrengt selvfølgelighet gjennom store hendelser og livsvalg som spilles frem i en oppriktig søken etter dypere mening. Teksten tar unges lengsel etter identitet og tilhørighet på dypeste alvor, og kommer dem i møte ved å benytte dramatikkens unike mulighet til å åpne nye rom for innsikt og erkjennelse. NÅ vekker oss og beveger oss, og viser hvordan både ekte teaterkunst og levd liv vokser ut fra det nakne nået.

De to andre nominerte var: -Jordbær av Nelly Winterhalder -De må føde oss eller pule oss for å elske oss av Camara Lundestad Joof

Juryens medlemmer for 2022 Norsk kritikerlag: Rania H. Broud Norsk dramaturger: Endre Sannes Hadland Norsk Sceneinstruktørforening: Anne Karen Hytten Norsk teaterlederforum: Nora Evensen KHIO: Jesper Halle Skien kommune v/Teater Ibsen: Bo Anders Sundstedt


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no