S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Hild Borchgrevink, redaktør – 11. august 2016

Verkstedene på Det Kongelige Teater stenges


Publisert
11. august 2016
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av
Hild Borchgrevink, redaktør
Nyheter

Del artikkelen
https://scenekunst.no/sak/verkstedene-pa-det-kongelige-teater-i-kobenhavn-stenges/
Facebook

Det Kongelige Teaters Scenografiske Værksted

Det Kongelige Teater i København, Danmarks nasjonale scener innen teater, opera og ballett, legger ned sine scenografiske verksteder fra 1. august.

Det Kongelige Teater i København, som huser Danmarks nasjonale scener innen teater, opera og ballett, legger ned sine scenografiske verksteder. All produksjon av scenografi er nå lagt ut på anbud, i følge en melding fra den norske fagforeningen på feltet, Film- og teaterteknisk forening. FTTF har nylig vært på besøk hos sin danske søsterorganisasjon.

For ti år siden innredet danskene et stort, nytt, felles verksted for produksjon av dekorasjoner til teater, ballett og opera der snekkere, teatermalere, smeder og andre teaterteknikere arbeidet. I november i fjor ble arbeidet satt ut på anbud, og fra 1. august i år skal all produksjon av scenografi leveres av et firma. Verkstedshallen skal selges, og alle ansatte mister arbeidet ved Det Kongelige Teater. – 250 års teatertradisjon sendes ut på anbud, skriver FTTF.

Produksjon av scenografi krever plass, og skal noe produseres utenfor teaterhuset, innebærer det også at det må flyttes rundt.

– Ved Stockholm Stadsteater ble konklusjonen i 2013 at å sette ut sceneteknisk produksjon på anbud ikke vil lønne seg, skriver FTTFs leder Henriette Jevnaker.

I motsetning til i Danmark er alle de scenetekniske fagene i Norge samlet i samme fagforening. Her hjemme er FTTF er opptatt av å kartlegge og utvikle fagkompetansen som finnes i norske scenehus. Utdanning skjer i stor grad gjennom lærlingeplasser, og her tror FTTF at det er rom og behov for at flere norske scenehus blir lærlingevirksomheter framover.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no