S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Hild Borchgrevink, redaktør – 25. august 2015

Stengte ansatte ute


Publisert
25. august 2015
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av

Nyheter

Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/stengte-ansatte-ute/
Facebook

Hålogaland teater. Foto: Harald Groven

De ansatte ved Hålogaland teater fikk ikke være til stede på gårsdagens ekstraordinære generalforsamling der teatret valgte ny styreleder, melder NRK Troms.

Eierne av Hålogaland teater har lov til å lukke generalforsamlingen etter aksjeloven. Hålogaland Teater eies av Troms fylkeskommune, Finnmark fylkeskommune og Tromsø kommune.

Formålet med den ekstraordinære generalforsamlingen var å velge ny styreleder. Renate Larsen, som er administrerende direktør i oppdrettsselskapet Lerøy Aurora, erstatter teatrets mangeårige styreleder Herman Kristoffersen. Kristoffersen hadde egentlig ett år igjen av perioden han opprinnelig ble valgt for.

Skiftet av styreleder skjer mens teatret er i prosessen med å ansette ny teatersjef. Stillingen som teatersjef er utlyst med søknadsfrist 1. september 2015, og den nye teatersjefen skal etter planen tiltre 1. januar 2017.

De ansatte ved teatret har etterlyst en begrunnelse fra eierne for å skifte styreleder rett før ansettelsesprosessen skal starte, blant annet i et leserinnlegg på Scenekunst.no 19.8.15 som er undertegnet fagforeningsrepresentanter ved teatret for Norsk Tjenestemannslag, Musikernes Fellesorganisasjon, Skuespillerforbundet og Fagforbundet – Film- og teaterteknisk forening.

Begrunnelsen politikerne har gitt, er at et skifte er "til beste for teatret", skriver NRK.no. Samtidig velger eierne altså å lukke representanter for de ansatte ute fra den ekstraordinære generalforsamlingen.

– Vi ønsket å være tilstede på generalforsamlingen for å få utdypet begrunnelsen, sier Birgit Bøeng, som er markeds- og informasjonsrådgiver ved teatret og Norsk Tjenestemannslags representant, til NRK.

I januar i år foreslo Fremskrittspartiet i Tromsø å kutte i de 5 millionene kommunen årlig bidrar med til Hålogaland Teater, som ett av flere tiltak for å bedre kommunens økonomiske situasjon. Gruppeleder for FrP i kommunestyret i Tromsø, Jan Blomseth, sa til NRK at han var bekymret over en nedgang i teatrets billettinntekter i 2014. Da uttalte styreleder Kristoffersen at situasjonen var under kontroll, og at teatret bevisst arbeidet for å trekke et større publikum i 2015.

Samtidig minte han om at teatret også har en forpliktelse overfor kunstneriske uttrykk som ikke trekker det største publikumsantallet.

Kommunestyret i Tromsø har 43 medlemmer. Høyre og FrP har flertall med til sammen 22 representanter.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no