S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Hild Borchgrevink, redaktør – 5. februar 2014

Skoler avbestiller teater om religion


Publisert
5. februar 2014
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av

Nyheter

Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/skoler-avbestiller-teater-om-religion/
Facebook

I Guds namn. Hordaland teater 2014.

Hordaland Teaters oppsetning I Guds namn har skapt debatt i Bergen. Nå har sju skoler i Hordaland avbestilt DKS-forestillingen, melder Bergens Tidende.

I Guds namn hadde premiere 16. januar. Etter premieren har biskopen i Bjørgvin og en lærer ved den katolske skolen St. Paul i Bergen kritisert oppsetningen i hvert sitt leserinnlegg. Nå har sju skoler i Hordaland avbestilt forestillingen, som er på turné i Den kulturelle skolesekken.

– Det er et overgrep mot elevene, sier teatersjef Trond Birkedal ved Hordaland teater til avisen.

Han mener at elevene må få danne seg sin egen mening om stykket. – Å lære elevene å tenke uavhengig, er ein del av jobben til en lærer, sier han til BT.

Lærer Eirik Sukke ved den katolske St. Paul skole i Bergen har også brukt ordet overgrep om I Guds namn. Men Sukke mener at teaterstykket er et overgrep mot elevene som publikum. Sukke hevder at elevene hans ble utsatt for inntrykk de ikke hadde indre redskaper for å håndtere.

— Verken Gud eller seksualitet blir tydelig i dette stykket. Derfor er også gjenkjennelsen, som bør veie tungt i all form for kunstformidling, totalt fraværende, skriver Sukke i dette innlegget i Bergens Tidende 21. januar.

Samme dag skrev biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme dette innlegget på nettstedet verdidebatt.no. Han skrev blant annet at stykket for ham ikke reflekterte dagens kirkevirkelighet. Han spurte også hvorfor teatret på sine nettsider refererer til Grunnlovens § 2 om statsreligion, i og med at denne paragrafen ble tatt ut av grunnloven i 2012.

Vår kritiker på Scenekunst.no, Ragnhild Gjefsen, opplevde at forestillingen lykkes i å få ungdom til å reflektere rundt religion og retten til å tenke fritt, uten å bli overpedagogisk. – Reaksjonen til ungdommane til stades var for meg ikkje til å ta feil av: Dette kjøpte dei, skrev hun.

Les mer: Om tru og fridom (21.1.14)

I Guds namn er produsert av Hordaland teater i tilknytning til Grunnlovsjubileet, på bestilling fra Hordaland fylkeskommune. Stykket er skrevet og regissert av Nils P. Munk. Etter premieren skulle stykket til 16 ungdomsskoler i Hordaland som del av den kulturelle skolesekken. Sju av disse skolene har nå avlyst.

Ronny Skaar, leder for seksjon for kunst- og kulturformidling ved Hordaland fylkeskommune, sier til BT at han er kritisk til at skolene avlyser. – Rektorene må få bestemme over sine skoler, men dette er et kulturtilbud som elevene har rett til, seier Skaar til avisen.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no