Hordaland Teaters oppsetning I Guds namn har skapt debatt i Bergen. Nå har sju skoler i Hordaland avbestilt DKS-forestillingen, melder Bergens Tidende.
Skoler avbestiller teater om religion
I Guds namn hadde premiere 16. januar. Etter premieren har biskopen i Bjørgvin og en lærer ved den katolske skolen St. Paul i Bergen kritisert oppsetningen i hvert sitt leserinnlegg. Nå har sju skoler i Hordaland avbestilt forestillingen, som er på turné i Den kulturelle skolesekken.
– Det er et overgrep mot elevene, sier teatersjef Trond Birkedal ved Hordaland teater til avisen.
Han mener at elevene må få danne seg sin egen mening om stykket. – Å lære elevene å tenke uavhengig, er ein del av jobben til en lærer, sier han til BT.
Lærer Eirik Sukke ved den katolske St. Paul skole i Bergen har også brukt ordet overgrep om I Guds namn. Men Sukke mener at teaterstykket er et overgrep mot elevene som publikum. Sukke hevder at elevene hans ble utsatt for inntrykk de ikke hadde indre redskaper for å håndtere.
— Verken Gud eller seksualitet blir tydelig i dette stykket. Derfor er også gjenkjennelsen, som bør veie tungt i all form for kunstformidling, totalt fraværende, skriver Sukke i dette innlegget i Bergens Tidende 21. januar.
Samme dag skrev biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme dette innlegget på nettstedet verdidebatt.no. Han skrev blant annet at stykket for ham ikke reflekterte dagens kirkevirkelighet. Han spurte også hvorfor teatret på sine nettsider refererer til Grunnlovens § 2 om statsreligion, i og med at denne paragrafen ble tatt ut av grunnloven i 2012.
Vår kritiker på Scenekunst.no, Ragnhild Gjefsen, opplevde at forestillingen lykkes i å få ungdom til å reflektere rundt religion og retten til å tenke fritt, uten å bli overpedagogisk. – Reaksjonen til ungdommane til stades var for meg ikkje til å ta feil av: Dette kjøpte dei, skrev hun.
Les mer: Om tru og fridom (21.1.14)
I Guds namn er produsert av Hordaland teater i tilknytning til Grunnlovsjubileet, på bestilling fra Hordaland fylkeskommune. Stykket er skrevet og regissert av Nils P. Munk. Etter premieren skulle stykket til 16 ungdomsskoler i Hordaland som del av den kulturelle skolesekken. Sju av disse skolene har nå avlyst.
Ronny Skaar, leder for seksjon for kunst- og kulturformidling ved Hordaland fylkeskommune, sier til BT at han er kritisk til at skolene avlyser. – Rektorene må få bestemme over sine skoler, men dette er et kulturtilbud som elevene har rett til, seier Skaar til avisen.