S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Julie Rongved Amundsen – 13. januar 2023

Podkast om skuespillerkunst


Publisert
13. januar 2023
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av
Julie Rongved Amundsen, Ansvarlig redaktør
Nyheter Teater

Del artikkelen
https://scenekunst.no/sak/podkast-om-skuespillerkunst/
Facebook

I andre episode av Skuespillerpodden snakker Øystein Stene med Espen Klouman Høyner og Petra Fransson om hvordan man kan lære å bli skuespiller. Foto: KHIO

I samarbeid med Scenekunst.no og filmtidsskriftet Rushprint, har Teaterhøgskolen på KHiO lansert en podkast om skuespilleren.

En av de mest leste sakene på Scenekunst.no gjennom tidene er innlegget «Til deg som søker teaterhøgskolen» av Øystein Ulsberg Brager fra 2016. Den tar for seg noe som nok fremstår mystisk for mange, nemlig opptaksprosessen til Teaterhøgskolen. Ikke bare er opptaket til Teaterhøgskolen preget av mystikk mye på grunn av antallet plasser i forhold til søkere, men selve skuespilleryrket og -faget har en aura av noe abstrakt.

Nå har dosent på Teaterhøgskolen, Øystein Stene, startet en podkast om skuespilleryrket med tittelen «Skuespillerpodden». Scenekunst.no og filmtidsskriftet Rushprint er med som samarbeidspartnere. Om prosjektet sier Stene at «Skuespillerpodden skal være for alle med interesse for skuespill, enten det er på scenen, i filmen eller politikken.» Målet er «å lage en podkast som både er fagspesifikk og fokusert, men også åpen og tilgjengelig.» Stene mener også at «det er mye med skuespillkunst som har allmenn interesse, og som i forbausende stor grad former måten vi tenker om verden på.» Og podkasten skal inneholde ulike perspektiver på disse spørsmålene.

– I sentrum av skuespillerkunst er det for meg ett sentralt spørsmål: Hva er et menneske, og hvordan ter det seg? Derfor er tema knyttet til fagfeltet nært utømmelig, og har eksistensielle så vel som ideologiske implikasjoner, sier Stene.

Podkasten kan lyttes til her eller der du ellers finner podkaster. I den første episoden snakker Stene med høyskolelektor Miriam Sogn og professor i skuespillerkunst Lars Erik Holter om hva et skuespillertalent er og om hvordan de gjenkjenner talentene blant søkerne til Teraterhøgskolens skuespillerutdannelse. Det handler om tilgjengelighet og åpenhet, om samarbeid og presentasjon, men ikke om føyelighet, skal vi tro skuespillerlærerne. I de kommende episodene vil det blant annet diskuteres hvordan man lærer å spille skuespill, hvordan skuespillere skal lære å synge og hvordan de bør snakke. Det blir også en episode om hvordan skuespillere blir omtalt i anmeldelser.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no