S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Hild Borchgrevink, redaktør – 11. desember 2012

Ny allianse har ansatt 20 scenekunstnere


Publisert
11. desember 2012
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av
Hild Borchgrevink, redaktør
Nyheter

Skuespiller- og danseralliansen eies av Norsk Skuespillerforbund, Norske Dansekunstnere og Norsk teater- og orkesterforening. Det norske prøveprosjektet har hentet inspirasjon fra Sverige, der det finnes tre allianser med nær 300 skuespillere, dansere og musikere ansatt.


Del artikkelen
https://scenekunst.no/sak/ny-allianse-har-ansatt-20-scenekunstnere/
Facebook

Anne Kokkinn i Krakk Noir: Korrupsjonens engel. Black Box Teater 2012

Ti dansere og ti skuespillere er ansatt i Skuespiller- og danseralliansen. Prosjektet skal gi kontinuitet mellom midlertidige ansettelser. – Ved oppdrag får kunstnerne permisjon fra alliansen, forklarer daglig leder Tone Øvrebø Johannessen.

Ti dansere og ti skuespillere er nå ansatt i den nyetablerte Skuespiller- og danseralliansen. Alliansen er en prøveordning inspirert av tilsvarende svenske ordninger. Den er finansiert av Kulturdepartementet som en del av Kulturløftet II som ett av tiltakene for å bedre kunstneres levekår.

Hvordan er skuespillerne og danserne som er ansatt, blitt vurdert kunstnerisk?

– Ett av kriteriene for å bli ansatt har blant annet vært hvor mye søkerne har arbeidet som skuespillere eller dansere de siste to årene og totalt, forteller daglig leder i alliansen, Tone Øvrebø Johannessen. – Indirekte er de vurdert kunstnerisk av tidligere arbeidsgivere.

For å kunne søke, måtte kunstnerne også ha tjent mindre i gjennomsnitt de siste tre årene enn enn seks ganger grunnbeløpet i folketrygden.

Hva slags jobber kan kunstnerne ha mens de er ansatt i alliansen?

– Det er ingen unntak for hvilken type arbeid de kan ha, sier Johannessen. – Det er et krav at kunstnerne tar oppdrag for eksterne oppdragsgivere for å beholde sin plass i alliansen.

Hva skjer rent praktisk hvis en ansatt i alliansen for eksempel får et engasjement ved et teater?

– Da søker kunstneren permisjon, og får permisjon fra alliansen mens han eller hun er i annet oppdrag.

Kunstnerne er ansatt for to år med mulighet for forlengelse i ytterligere ett år dersom de oppfyller krav til arbeid utenfor alliansen.

Skuespiller – og danseralliansen skal etter hvert også tilby kurs, mentorvirksomhet og andre kompetanseutviklende tilbud. På denne måten skal de ansatte danserne og skuespillerne også kunne fordype seg og arbeide med egen faglig og kunstnerisk utvikling i perioder mellom oppdrag hos andre arbeidsgivere.

Scenekunstnerne som er ansatt har erfaring fra samtidsdans, roller i musikaler, teateroppsetninger og spillefilmer, frie teaterprosjekter, prosjekter i Den kulturelle skolesekken og tv-serier. De har arbeidet for norske oppdragsgivere som Jo Strømgren Kompani, zero visibility corp. Grusomhetens teater, Dukkenikkerne, Ingun Bjørnsgaard Prosjekt, Statsteatret, Den Nye Opera, Nationaltheatret, Riksteatret, Den Nationale Scene, Teater Ibsen og Carte Blanche.

Danserne som har fått ansettelse er Suzie Davies, Gry Kipperberg, Torunn Robstad, Line Tørmoen, Pia Elton Hammer, Guro Nagelhus Schia, Kristianne Mo, Mattias Ekholm, Lars Jacob Holm og Ulf Nilseng.

Skuespillerne som skal være tilknyttet alliansen de neste to årene er Jeanne Bøe, Marika Enstad, Hanne Dieserud, Ulla Marie Broch, Duc Mai-The, Gard Bjørnstjerne Eidsvold, Jan Holden, Anne Kokkinn, Silje Breivik og Yngve Seterås.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no