S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Hild Borchgrevink, redaktør – 2. mai 2013

Kunst for barn og unge under lupen


Publisert
2. mai 2013
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av
Hild Borchgrevink, redaktør
Nyheter

Del artikkelen
https://scenekunst.no/sak/kunst-for-barn-og-unge-under-lupen/
Facebook

Ingvild Bræin

– Periskop.no skal både gå i dybden og ha overblikk, sier kritiker Ingvild Bræin. Vi fikk to ord med redaktøren for det nye nettstedet for kritikk av kunst for barn og unge.

Før jul utlyste Kulturrådet midler til å etablere et nytt, tverrfaglig nettsted som skulle styrke den faglige og offentlige samtalen rundt kunst for barn og unge. Midlene ble tildelt et samarbeidsprosjekt mellom nettstedene Kunstkritikk.no, Barnebokkritikk.no, Ballade.no og Scenekunst.no.

Periskop.no har nå fått både navn og redaktør. Ingvild Bræin har bakgrunn som litteratur- og teaterkritiker i avisene Bergens Tidende og Klassekampen, og er oppvokst med kapellmesterfar i orkestergraven på Nationaltheatret.

Periskop – hva er tanken bak navnet?

– Det peker mot at vi vil komme oss rundt, oppsøke og undersøke, og stille inn når vi kommer over noe vi vil se nærmere på. Vi ønsker både å gå i dybden og ha overblikk. Det gir mulighet til litt selvironi som kritiker også: Vi er de som ligger på lur og venter på noen å kaste oss over. Men det viktigste er assosiasjonene til instrumentet og hvordan det fungerer: Noe vi kan se og orientere oss med, fange opp ting.

For å sikre en fri og uavhengig kritikk og en åpen debatt, var det viktig for oss søkere at det nye nettstedet skulle ha egen redaktør. Samtidig skal også de eksisterende redaksjonene bidra med sin kunnskap gjennom redaksjonsråd og mulighet for stoffutveksling.

Hva var det som tiltrakk deg ved redaktørjobben?

– Muligheten til å være med på å gjøre en innsats for å synliggjøre og diskutere profesjonell kunst for barn og unge. Det kan ofte være vanskelig fra andre posisjoner i mediehverdagen, siden denne målgruppen, og kunstproduksjonen for målgruppen, ofte må stille bakerst i køen når oppmerksomheten og den seriøse kritiske vurderingen serveres.

De siste dagene har Periskop.no og redaktøren dukket opp i flere medier.

Hva er det første du tar fatt på videre, ved siden av den rent praktiske oppbyggingen av nettstedet?

– Jeg holder på å knytte til meg gode skribenter, kommentatorer og andre ressurspersoner – og så vil det handle om å komme i kontakt med stoff og miljøer vi opplever som vesentlige. Vi skal dekke både scenekunst, musikk, kunst og litteratur fra hele landet, sett fra ståstedet til kunstnere, kritikere, pedagoger, politikere, publikum. Jeg tror en slik bredde kan være verdifull og gi en følelse av synlighet og vesentlighet for mange grupper, ikke bare for de som allerede leter seg frem på de litt bortgjemte arenaene for kunst for barn og unge. En av de første konkrete sakene må være å se på funnene i rapporten om Den kulturelle skolesekken, utført av Uni-Rokkansenteret og Høgskolen i Bergen, og som antakelig foreligger om ikke lenge.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no