S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Julie Rongved Amundsen – 4. august 2021

Kritisk til Figurteater-utlysning


Publisert
4. august 2021
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av

Nyheter Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/kritisk-til-figurteater-utlysning
Facebook

Bilde fra det norsk-amerikanske figurøeaterkompaniet Wakka Wakkas forestilling The Immortal Jellyfish Girl som ble coprodusert av Figuteateret i Nordland. Foto: Andy Manjuck

Figurteateret i Nordland har utlyst stillingen som kunstnerisk leder, men de ber ikke om kompetanse på figurteater.

Figurteateret i Nordland ble opprettet i 1991 og holder til i Stamsund i Lofoten. De syv første årene het teatret Nordland dukketeaterverksted, og selv om de adapterte det mer moderne ordet figurteater i 1998, er det verkstedsmodellen som danner grunnlaget for virksomheten. I dag er de en viktig co-produsent på figurteaterfeltet, og de samarbeider med både nasjonale og internasjonale kompanier og tilbyr residenser og utvikling. Listen over co-produksjoner viser en god blanding av norske og internasjonale kompanier.

Det finnes ikke mange arenaer for figurteater i Norge i dag. Det som før het Norsk Dukketeater Akademi ble i 2003 til Akademi for scenekunst i Fredrikstad, og de tilbyr ikke utdannelse i figurteater. Nå søker Figurteateret i Nordland etter ny kunstnerisk leder, og i utlysningen er det ikke et krav at man har kompetanse på figurteater, men de ber om søkere som har utdanning innen regi og dramaturgi. Dette har scenograf og figurteaterskaper Tormod Lindgren reagert på. Samtidig er det også denne kompetansen dagens kunstneriske leder, Preben Faye-Schøll, har. Han er utdannet regissør fra Teaterhøgskolen og har vært leder for Figurteateret siden 2004.

Tormod Lindgren. Foto: Teater Innlandet

Lindgren henviser til Figurteateret i Nordlands egen målsetning. (Denne lenken henviste til et gammelt dokument som lå ute ved en feil. Dokumentet er nå fjernet fra hjemmesidene. Red.anm. 11/8/21). Der står det at de skal være et senter for figurteater i Norge, men sier at praksisen deres ikke oppfyller mandatet. Han mener at Figurteateret i dag gjør for lite for utviklingen av norsk figurteater, men heller satser mye på å hente inn internasjonale stjerner istedenfor å utvikle faget i Norge.

Det er i dette lyset han har reagert på at stillingsutlysningen ikke eksplisitt etterspør kompetanse på figurteater. «Det jeg er redd for er at de ikke skal satse på norsk figurteater, men åpne mer for andre uttrykksformer.» Lindgren påpeker at han selv har søkt Figurteateret om ulike ting mange ganger med en rekke figurteaterproduksjoner. Bare én gang har han fått et verkstedsopphold.

Men når det ikke finnes utdanningsinstitusjoner som tilbyr utdannelse i figurteater, er det kanskje ikke så mange som har formell figurteaterkompetanse i Norge? Da er det kanskje nødvendig å søke etter noen med bred scenekunstkompetanse som kan satse på figurteater hvis man ønsker seg en dyktig leder?

-Det finnes folk i Norge med veldig høy kompetanse på figurteater, som statsstipendiat Anne Helgesen. Det er ingen garanti for å bli en god leder, men det er heller ikke utdannelse som regissør eller dramaturg. For å utvikle figurteaterfaget i Norge må det ligge til grunn kjennskap til faget og bred scenekunstkompetanse. Men det betyr ikke at Figurteateret i Nordland skal tjene et bredt felt av scenekunst. Dette er Norges eneste figurteatersenter og bør forbli det.

Utlysningen krever ikke at søkerne skal beherske norsk språk. Dette tyder også på at Figurteateret i Nordland tenker internasjonalt i utlysningen. Lindgren påpeker at det ikke er et problem i seg selv at Figurteateret tenker internasjonalt når de skal ansette, men at de må ansette noen som ønsker å utvikle det norske miljøet og gjøre det han mener Preben Faye-Schøll og huset ikke har klart til nå, å fremdyrke norsk figurteater. Lindgren mener at det finnes en underskog av nye figurteaterkompanier blant unge scenekunstnere i dag, men er usikker på om den nye lederen vil komme til å bygge dette opp. Han sier også at Figurteateret i Nordland har co-produsert en rekke internasjonale suksesser. Det vil han at de skal fortsette med, men han håper også at publikum i Norge kan se mer til disse produksjonene fremover.

-Vi deler ikke denne oppfatningen Geir-Ove Andersen, som er daglig leder ved Figurteateret i Nordland sier at han er kjent med at Lindgren har vært kritisk til utlysningen, men at kritikken er et utrykk for Lindgrens oppfatninger, og ikke en oppfatning de deler med ham. Andersen påpeker at de ønsker seg kompetanse på regi eller dramaturgi fordi dette er en av den kunstneriske lederens hovedoppgaver, og det er en kompetanse som de tilbyr de gjestende kompaniene. Alle kompaniene som kommer til Figurteateret får veiledning på regi og dramaturgi, og det er derfor av stor betydning at den kunstneriske lederen har denne kompetansen.

Andersen sier at de veldig gjerne tar debatten om norsk figurteater og Figurteateret i Nordlands plass i feltet. Han sier at de har jobbet med å utvikle norsk figurteater i tredve år og har en helt bevisst strategi på dette.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, PAHN, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no