S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Julie Rongved Amundsen – 26. august 2022

Karin Stautland og Per Tofte utnevnes til nye æresmedlemmer i Norsk Skuespillerforbund

Per Tofte og Karin Stautland. Foto: Marianne Roland


Publisert
26. august 2022
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av

Notiser

Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/karin-stautland-og-per-tofte-utnevnes-til-nye-aeresmedlemmer-i-norsk-skuespillerforbund/
Facebook

Norsk Skuespillerforbunds æresmedlemskap ble innstiftet allerede i året 1900 og kan ifølge forbundets vedtekter tildeles «personer som har hatt spesiell betydning for forbundet, scenekunsten eller skuespilldiktningen». Det er generalforsamlingen i Norsk Skuespillerforbund som utpeker æresmedlemmer, og den formelle utnevnelsen skjer under en lunsj på Theatercafeen i dag. Forbundets første æresmedlem var Nationaltheatrets første sjef Bjørn … Les mer

Norsk Skuespillerforbunds æresmedlemskap ble innstiftet allerede i året 1900 og kan ifølge forbundets vedtekter tildeles «personer som har hatt spesiell betydning for forbundet, scenekunsten eller skuespilldiktningen». Det er generalforsamlingen i Norsk Skuespillerforbund som utpeker æresmedlemmer, og den formelle utnevnelsen skjer under en lunsj på Theatercafeen i dag.

Forbundets første æresmedlem var Nationaltheatrets første sjef Bjørn Bjørnson, og siden har store scenepersonligheter som Johanne Dybwad, Charlie Chaplin og Jon Fosse mottatt hedersbevisningen.

– Siden det er skuespillerkolleger som foreslår og velger hvem som skal tildeles æresmedlemskap, er dette først om fremst en heder til spesielt gode kolleger, som forstår og bidrar til scenekunst og film som kollektive kunstformer, sier forbundsleder Knut Alfsen.

-Årets nye æresmedlemmer har gjennom sine lange skuespillerkarrierer på mange arenaer, vist en unik evne til å se sine kolleger, gi dem den plassen de fortjener og spille dem gode!

Selv om begge de nye æresmedlemmene har nådd pensjonsalderen, er de fortsatt i fullt arbeid som skuespillere.

Årets nye æresmedlemmer for 2022 er:

Karin Stautland (født 23.06.55)

Karin var ferdig utdannet fra Statens Teaterhøgskole i 1976, og var knyttet til Rogaland Teater fram til 1983. Da ble hun ansatt ved Den Nationale Scene. Hun var fast ansatt på Rogaland teater i 12 år og 17 år på Dns. Hun har spilt i et stort og variert repertoar med roller blant annet i Arthur Millers En handelsreisendes død, Bjørnstjerne Bjørnsons Når den ny vin blomstrer, Jean-Paul Sartres Trojanerinner, Henrik Ibsens Vildanden og Fjodor Dostojevskijs Idioten. Etter 40 år som skuespiller i institusjonsteatre gikk hun over til å arbeide som frilanser i Bergen. Hun var ansatt i Skuda fra høsten 2014 til hun gikk av med pensjon våren 2022. Hun er fast ansatt som Sykehusklovn og har jobbet 10 år som det ved Haukeland Universitetssykehus og på barnesykehus i hele landet. I 2012 startet hun sitt eget kompani Kaja Productions som produserer egne forestillinger. Nylig har hun skapt figurteaterforestillingene “Det mystiske pianoet” og “Issun Boshi”. Forestillingen «Nina Grieg en stor liten kvinne» ble spilt i Villaen på Troldhaugen, og hun oversatte den til fransk og spilte med kompaniet i Aix en Provence

Karin Stautland har dessuten medvirket i en rekke filmer og radioteater, hun har hatt manus og regi på to familieforestillinger for Bergen filharmoniske orkester og hun har vært skuespiller ved Theatre Pertuis, Aix en Provence, Frankrike, hvor hun også spilte på Theaterfestivalen i Avignon.

Karin er aktiv i arbeidet til Norsk Skuespillerforbunds krets på Vestlandet og er med på å stimulere nye skuespillere til å bli med i forbundet. Kollegene beskriver henne som en god venn som alltid er bild og positiv og søkende. Hun er en som stiller opp for andre og hjelper til.

Karin Stautland er bosatt i Bergen.

Per Tofte (født 24.01.35)

Per hadde en solid akademisk utdannelse før han i 1963 skiftet karrierevei og ble elev ved Trøndelag Teater. Han arbeidet i Trondheim fram til 1967, og har siden vært tilknyttet mange av teatrene i Norge. Publikum over hele landet har fått oppleve ham i de mange forestillingene han har medvirket i på Riksteatret.

Per Tofte er en av initiativtagerne til Peer Gynt-stemnet ved Gålåvatnet hvor han selv spilte tittelrollen fra 1989 til 1994, og han turnerte med egen enmannsforestilling av Peer Gynt for Riksteatret og i Frankrike og fremførte sin egen kabaret-forestilling Peer, du lyver for turné og NRK TV.

I 2000 og 2001 spilte han 100 forestillinger på Théâtre Marigny i Paris av La dame aux Camélias. Han har spilt svært mange roller i både teater, film og TV. Av andre roller han har spilt på scenen er blant andre Byfogd Stockmann i En folkefiende, Gamle Ekdal i Vildanden, Ludvig XIII i De tre musketerer, faren i Ballerina, Anton Tsjekhov i Tsjekhov-Tsjekhova og Orlando i As You Like It. Han spilte i en rekke norske filmer fra slutten av 1960-tallet, blant annet hovedroller i Døden i gatene, Lukket avdeling og 3. Han har også spilt i blant annet God natt da, elskede i 2008, Jag etter vind i 2013, Lilyhammer i 2014, Valkyrien i 2016 og Roeng kommune i 2016. I 2018 var han med i musikalen Bør Børson jr. på Teater Innlandet og høsten 2022 kan vi se ham i Kirsebærhagen ved Rogaland teater.

Per Tofte er bosatt i Oslo


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no