S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Hild Borchgrevink, redaktør – 2. september 2014

Fortsetter omdiskutert samarbeid


Publisert
2. september 2014
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av
Hild Borchgrevink, redaktør
Nyheter

Del artikkelen
https://scenekunst.no/sak/fortsetter-omdiskutert-samarbeid/
Facebook

Nationaltheatret. Foto: Wikipedia / Daderot

Nationaltheatret kommer ikke til å trekke seg fra det internasjonale scenekunstsamarbeidet Terrorisms.

Styret ved Nationaltheatret har kommet til en beslutning i spørsmålet om samarbeidet med det israelske nasjonalteateret Habima. Teatret kommer ikke til å trekke seg fra det internasjonale scenekunstprosjektet Terrorisms.

– Vi har valgt å fortsette å være i terrorismeprosjektet, hvor Habima er ett av mange, fordi jeg tror meningsutveksling, protest og konfrontasjon med kunstneriske virkemidler har større effekt enn boikott og isolasjon, uttalte teatersjef Hanne Tømta til NRK fredag.

Bakgrunnen for diskusjonen er at Habima, som er Israels nasjonalteater, spiller forestillinger på Vestbredden. Tankesmien Teatertanken og en rekke aktører i bransjen, blant dem flere skuespillere på Nationaltheatret, har av den grunn oppfordret Nationaltheatrets ledelse til å trekke teatret fra Terrorisms-samarbeidet, i et åpent brev her på Scenekunst.no i mai og senere blant annet i en underskriftskampanje på underskrift.no der mer enn 1200 signaturer stilte seg bak oppfordringen.

Teatersjef Tømta skal også tidligere ha understreket overfor Habima at Nationaltheatret ikke kan akseptere at det spilles forestillinginger i okkuperte områder. Styret ved Nationaltheatret diskuterte så på et styremøte i juni hvorvidt teatret skulle markere standpunktet ytterligere ved å trekke seg fra Terrorisms. Avgjørelsen om å bli i prosjektet er først blitt tatt nå.

I en enquete i siste nummer av Norsk Shakespeare- og Teatertidsskrift var meningene delte i miljøet om boikott eller fortsatt kritisk dialog overfor Habima var veien å gå.

Habima mottar statsstøtte, og teatret sier selv at denne pr. i dag forplikter dem til også å spille i okkuperte bosettinger.

Terrorisms er et internasjonalt samarbeidsprosjekt i regi av den europeiske teaterunionen mellom Nationaltheatret, Habima og seks andre teatre, blant dem det palestinske kompaniet Shiber hur. Sistnevnte skal i følge NRK ha trukket seg fra prosjektet på grunn av at dialogen er blitt politisert.

Mer informasjon om Terrorisms finnes på denne nettsiden: http://www.union-theatres-europe.eu/UNIQ140965191223926/terrorisms

Prosjektet løper fra 2013 til 2015. Samtidsdramatikere fra ulike europeiske land skal skrive nye tekster som blir grunnlag for teaterproduksjoner. De nyskrevne forestillingene skal utveksles mellom flere av de deltakende teatrene, og den neste forestillingen i prosjektet produseres i følge Terrorisms kalender på Habima i november 2014.

To konferanser markerer begynnelsen og slutten av prosjektet, den første i Oslo i 2013 som skal være dokumentert i en publikasjon. Sommeren 2015 skal de nye produksjonene vises på en festival i Stuttgart i Tyskland, også med konferanse og publikasjon.

Presentasjonsteksten for Terrorisms trekker linjer mellom 22. juli-terroren i Oslo, en hendelse i Haifa i 2012, skuddene Sarajevo i 1914 og terrorangrepet på Twin Towers i New York i 2001.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no