S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Hild Borchgrevink, redaktør – 27. november 2013

Fjæreheia: Fra scenekunst til coverband?


Publisert
27. november 2013
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av

Nyheter

Kilden Teater- og Konserthus for Sørlandet er hjem for Agder Teater, Kristiansand Symfoniorkester og Opera Sør. Huset åpnet i januar 2012.

I Kildens program for våren 2014, som finnes i sin helhet på denne lenken, inngår seks konserter i Fjæreheia med det lokale coverbandet PULS fra Vennesla.

Statsbudsjettet for 2014 foreslår å øke støtten til Kilden med 4,6 millioner kroner. Økningen kommer med en føring om å styrke den kunstneriske virksomheten.

Siden i fjor har Kilden fått én fellesbevilgning fra Staten til de tre formålene bygget huser. For 2014 er denne foreslått til 108 millioner kroner.

Fylkesordførerne i Vest-Agder og Aust-Agder samt ordførerne i Arendal, Grimstad og Kristiansand kommune undertegnet 11. november 2013 en avtale der partene forplikter seg til å bidra med det beløp som til enhver tid utgjør 30 % av det samlede tilskudd fra staten og andre regionale bidragsytere til Kilden.

www.kilden.com


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/fjaereheia-fra-scenekunst-til-coverband/
Facebook

Kilden teater- og konserthus

– Erik Honoré er ikke tilstrekkelig informert om Kildens programmering, svarer administrerende direktør Bentein Baardson i et innlegg i Fædrelandsvennen i dag. Musiker Erik Honoré får imidlertid støtte fra kulturlivet lokalt i kritikken av Kildens sommersatsing i Fjæreheia.

Kulturlivet på Sørlandet deler Erik Honorés undring over hvorfor Kilden satser på det lokale Pink Floyd-coverbandet PULS fra Vennesla i Fjæreheia i sommer.

– Et liksom-Pink Floyd-band som en spisset satsing i Fjæreheia? Fra Kilden? Arrangert av selveste teater- og konserthuset vårt, spør kulturredaktør i Fædrelandsvennen Karen Kristine Blagestad i en kommentar i gårsdagens avis.

Midler til å styrke det kunstneriske I det rødgrønne forslaget til statsbudsjett ligger det en økning for Kilden Teater- og Konserthus i 2014 på 4,6 millioner kroner. Økningen kommer med en uttrykt føring om at den skal styrke den kunstneriske virksomheten.

Leder for Sørlandets kompetansesenter for rytmisk musikk (SØRF) Kjetil Nordhus, sier til Fædrelandsvennen at Kilden i sin posisjon har ansvar for å presentere original kunst på et høyt nivå også innen det rytmiske feltet, særlig når det legges fram som en hovedsatsing.

Både Nordhus og tidligere Quart- og Hove-festivalsjef Toffen Gunnufsen forstår verdien av konsertserien med coverbandet rent økonomisk, fordi det trekker et stort publikum. - Kilden gjør det for å tjene penger, ikke for å revolusjonere verden, sier Toffen Gunnufsen til avisen. – Men spennende er det ikke.

Produksjonen PULS – a tribute to Pink Floyd er en klassiker som hittil har vært spilt for 15000 tilhørere på Sørlandet, blant annet i Kilden i april 2012.

Fra scenekunst til coverband I fjor var Kildens sommersatsing i Fjæreheia et utdrag fra operaen Carmen, og tidligere har steinbruddet vært åsted for teaterklassikere som Brand, Hamlet og Antigone samt en nyskrevet historisk musikal.

Årets satsning bryter altså med tradisjonen i sjanger og format, og i manges øyne altså også i kvalitet.

Ikke informert – Erik Honoré er ikke tilstrekkelig informert om hva slags programmering som ligger til grunn for Kildens mangfoldige aktivitet, svarer administrerende direktør Bentein Baardson i et innlegg i dagens Fædrelandsvennen..

Baardson viser til at Kildens program for 2014 (se www.kilden.com/program) er betydelig mer omfattende enn hva som kommer fram i Honorés innlegg. Han nevner blant annet opera og musikkteater, nyere norsk dramatikk og at det i konsertsalen spilles "musikk fra et repertoar som spenner om flere århundrer, inkludert vårt eget, også i samspill med noen av regionens beste unge artister innen de mer rocka segmenter."

Honoré bemerker også at Kilden ikke har funnet plass til Riksteatret i sitt program for 2014.

Til dette svarer Baardson i innlegget at Riksteatret etter hans mening primært er til for steder uten fullverdig teatertilbud, men understerker at Kilden gjerne tar imot gjestespill fra Riksteatret når dette er mulig for begge parter.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no