S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Julie Rongved Amundsen – 11. januar 2023

- Vi skal by på teater der teatret ikke finnes

Arne Fagerholt. Foto: Teater Vestland


Publisert
11. januar 2023
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av

Intervju Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/vi-skal-by-pa-teater-der-teatret-ikke-finnes
Facebook

Arne Fagerholt tiltrer som ny teatersjef på Turnéteatret i Trøndelag i Verdal til sommeren. Her svarer han på noen spørsmål om jobben som venter.

Arne Fagerholt er best kjent som danser og koreograf og har lang erfaring fra det norske danse- og scenekunstfeltet. Nå har han fått jobb som teatersjef for et regionteater. I juni overtar han etter Nora Evensen som leder for Turnéteatret i Trøndelag. Teatret har fast scene og kontorer i Verdal, men er et turnerende teater som nå turnerer i hele Trøndelag.

Hvorfor har du lyst til å være teatersjef for Turnéteatret i Trøndelag?

Som kulturleder i Orkland kommune har jeg vært arrangør for Turnéteatret i Trøndelag og Riksteatret i 11 år. Turnéteatret i Trøndelag het før Nord-Trøndelag Teater, men etter fylkessammenslåingen fikk det nytt navn og turnerer nå også i den sørlige delen av fylket. Jeg har en ambisjon på vegne av Turnéteatret om at det skal bli et viktig teater også i det gamle Sør-Trøndelag, og jeg har sette det hele fra et arrangørståsted, så jeg har gjort meg noen tanker om hvordan vi kan treffe publikum best mulig. Vi har en jobb å gjøre med å få Turnéteatret til også å bli Sør-Trøndelags turnerende teater.

Det var også en riktig ting for meg å gjøre akkurat nå rent personlig. Jeg har samlet meg en del kompetanse jeg mener kan være ideell for denne stillingen. Jeg har bred kompetanse innenfor hele scenekunstfeltet, og jeg har ikke bare holdt meg i dansen selv om det er der jeg kommer fra, og jeg opplever at jeg har mange ulike innfallsvinkler.

Du er utdannet danser og har tidligere jobbet som danser, koreograf, pedagog, sjef for Carte Blanche og som kulturleder i Orkdal, hva blir nytt for deg i denne jobben?

Når man kommer fra dansefeltet er det klart at det å gå inn i taleteatret er noe nytt selv om jeg har jobbet både som skuespiller og regissør også. Teaterfeltet som vi kjenner det tradisjonelt er sånn sett mer nytt for meg, i hvert fall som sjef. Men når det er sagt, synes jeg at et teater skal ha åpenhet for alle teatrets virkemidler og at man skal kunne presentere hele spekteret.

Hva mener du er Turnéteatret i Trøndelag sin viktigste oppgave?

Vi skal by på teater der teatret ikke finnes. Vi skal turnere og nærmest komme hjem til folk der de bor og gi dem en scenekunstopplevelse som oppleves relevant for dem der de bor.

Hvordan vil publikum merke at du er teatersjef?

Jeg har alltid vært opptatt av publikumsutvikling. Det var jeg også da jeg var teatersjef i Carte Blanche, og jeg ble vel mistenkt av flere for å være kommersiell, men jeg jeg håper og tror at jeg fikk bevist at man kan ha flere tanker i hodet samtidig og at det går an å bygge publikum og ha kunstnerisk integritet samtidig. Men ja, jeg ønsker å treffe publikum.

Har du et manifest for Turnéteatret i Trøndelag og for teater i Trøndelag fylke?

Jeg ønsker at Turnéteatret i Trøndelag skal bli én av fylkets viktigste kulturaktører. Vi skal være en del av diskursen, og vi skal være høyt oppe i folks bevissthet, noe man går og ser og noe man snakker om.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no