S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 13. mai 2024

Nye husdramatikere på Dramatikkens hus


Publisert
13. mai 2024
Sist endret
13. mai 2024

Nyheter Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/nye-husdramatikere-pa-dramatikkens-hus
Facebook

(Ingen innlegg)

Foto: Dramatikkens hus

Fem dramatikere er tilsatt som husdramatikere på Dramatikkens hus fra 15. september.

Med årets utlysning har husdramatikerordningen fått ny drakt. Antallet dramatikere er redusert fra ti til fire, og hver husdramatiker får tildelt støtte som tilsvarer statens kunstnerstipend, komplett med feriepenger og pensjonsopptjening.

Hver søker ble bedt om å sende inntil to representative scenetekster for vurdering, og det var et krav om at de tidligere hadde fått gjennomført profesjonelle oppsetninger. Siden utlysningen i november har juryen behandlet 94 søknader, lest mengder av scenetekster og gjennomført intervjuer. Selv om det ble utlyst fire stillinger som husdramatiker, åpnet det seg en mulighet for å gi plass til fem.

Disse fem blir husdramatikere for 2024-2026:

Julian Karenga Malmfrid Hallum Marius Snekkevåg Siri Broch Johansen Eirik Fauske

Siri Broch Johansen/Juho-Sire mottar allerede statens kunstnerstipend og sa fra seg å motta stipend fra Dramatikkens hus som en del av stillingen. Hun blir tilsatt som husdramatiker, med tilgang til de samme verksted- og dramaturgressursene.

I pressemeldingen fra Dramatikkens hus sier påtroppende kunstnerisk leder Camara Lundestad Joon om dramatikerne at det er "gjeve kunstnerskap. Vi gikk for akkurat disse fem som en kombinasjon av tidligere husdramatikere og nye ansikter på huset. Det er nysgjerrige dramatikere, de skriver tekster som begeistrer og utfordrer."

– Dette er veldig ulike kunstnerskap og ulike praksiser. Det spennet gleder vi oss til å se utfolde seg her på huset, legger hun til.

– Vi står stødig i at de fem tar med seg både en bredde og en spiss i hva som rører seg i norsk dramatikk for tiden. De skriver tekster som norsk teater trenger, sier Joof.

I sving fra høsten av

Husdramatikerkullet har oppstart 15. September 2024. De nye husdramatikerne får, i tillegg til stipendet, tilgang til ressursene på Dramatikkens hus i form av dramaturger til å bistå med tekstproduksjonen og verksteder til å arbeide gjennom scenetekstene på gulvet.

– Vi gleder oss stort til å se dem ta over og forme Dramatikkens hus til sitt eget. Dramatikkens hus er dramatikernes hus, sier Camara Joof.


Nyheter
Camara Lundestad Joof er ny kunstnerisk leder på Dramatikkens hus

Styret ved Dramatikkens hus har ansatt Camara Lundestad Joof som ny kunstnerisk leder i et åremål på 4 år fra 1. august 2024. Det melder Dramatikkens hus i en pressemelding.

Nyheter
Åtte nye husdramatikere ved Dramatikkens hus

Arne Lygre er blant de åtte nye husdramatikerne som får arbeidsstipend og tilgang på ressurser hos Dramatikkens hus de neste to årene.

Debatt
Hvem skal styre Dramatikkens hus?

INNLEGG: – Det finnes ingen fornuftig grunn til at fagforeningene på scenekunstområdet skal styre utviklingen av ny dramatikk i Norge, skriver regissør og tidligere kunstnerisk leder for Dramatikkens hus, Kai Johnsen. Innlegget har stått på trykk i DN og er også sendt til Scenekunst.no.

av Kai Johnsen

S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no