S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 31. mai 2005

Tre ukers Samtidsfestival

Nationaltheatret har laget sin egen logo til Samtidsfestivalen, og den vil nok alle teaterinteresserte bli fortrolige med før festivalen starter 27. august.


Publisert
31. mai 2005
Sist endret
26. mai 2023

Del artikkelen
https://scenekunst.no/sak/tre-ukers-samtidsfestival/
Facebook

Svenske Sofia Jupither har regien på et nytt stykke av Jon Fosse, Svevn, mens greske Yannis Houvardas har satt opp Vakkert med sitt eget ensemble. Sasha Waltz kommer med Körper og Sebastian Hartmann med Peter Handkes Publikumsbeschimpfung. Blant annet. Av IdaLou Larsen

Nationaltheatrets Eirik Stubø og Vidar Sandem fra Det Norske Teatret la fram programmet for Samtidsfestivalen.

Mer samarbeid

I år samarbeider Nationaltheatret også med Det Åpne Teatret som med skuespillere fra Nationaltheatret, Det Norske Teatret og Det Åpne Teatret viser Arv, et nytt stykke av Gyrid Axe Øvsteng, en av de tre studentene ved Teaterhøgskolens pilotutdanning for dramatikere. Line Rosvold har regien.

Et annet samarbeid mellom Det Åpne Teater, Nationaltheatret og Forlaget Transit/Vidarforlaget er Platon og demokratiet der sju unge dramatikere er “utfordret til dialog mellom egen tekst og Platons tekster om demokratiEND-ELEMENT. Regien blir ved Morten Cranner.

Black Box er også med i samarbeidet om Samtidsfestivalen. På Black Box spilles i tiden 1. til 4. september We come in peace av kompaniet Zarathustras Onel mens NONcompany viser 4 forsøk og Sons of Liberty DUELL: SONS OF LIBERTY II.

Egne produksjoner

På Nationaltheatrets Hovedscene setter Kjetil Bang-Hansen opp Michael Frayns Demokrati. På Det Norske Teatrets Scene 2 har Lars Erik Holter regien på Svart mjølk av den unge russiske dramatikeren Vassily Sigarev.

På Malersalen setter Kai Johnsen opp Lise L., en monolog Liv Heløe og han selv har ansvaret for. Nok en urpremiere, denne gangen på Torshovteatret: Arne Lygre har skrevet Mann uten hensikt i regi av Alexander Mørk-Eidem. Og 16. september, fremdeles på Torshov, skandinavisk premiere på Robert Woelfls Kommunikasjon mellom svin, i regi av Ole Johan Skjelbred-Knudsen.

Svenske Sofia Jupither har allerede fått et navn i Sverige. Hun debuterte med Jon Fosses Besøk og har sidenblant annet satt opp Jenta i sofaen. Strindbergs Till Damaskus og Igor Bauersimas Norway.Today. På Amfiscenen får hun ansvaret for Jon Fosses nye stykke, Svevn.

Den den 27. august – og bare den dagen – på Nationaltheatrets Bakscene presenterer Eirik Stubø Nobelprisvinner Elfriede Jelinek i en happening der skuespillere fra både National og Det Norske deltar.

Det Norske Teatret setter opp et av Sarah Kanes mindre kjente stykker: Fedras kjærlighet i regi av Runar Hodne.

Nationaltheatret samarbeider også med Kjetil Skøyens Passage Nord Project om Byens ansikt: Fem forfattere har skrevet hver sin tekst med utgangspunkt et sted i Oslo, og resultatet blir Byens ansikt. Kjetil Skøyen har regien, og skuespillerne kommer både fra Nationaltheatret og fra CON:FUSIONS, et nordisk prosjekt for skuespillere med minoritetsbakgrunn. Forestillingen spilles i Kanonhallen i Oslos nye bydel, Løren.

Og Jo Strømgren gjester Samtidsfestivalen med Hospitalet som i vår hadde urpremiere i Riga.

Gjestespill

Deutsches Schauspielhaus i Hamburg gjester Nationaltheatrets Hovedscene med Publikumsbeschimpfung av Peter Handke, satt i scene av Sebastian Hartmann som både begeistret og forarget under fjorårets Ibsenfestival med sin gjennomførte og utfordrende tolkning av John Gabriel Borkman.

Amfiscenen får besøk av det russiske Kasantsev Centre for Contemporary Staging and Drama som viser Captive Spirits av brødrene Presnjakov. Deres Terrorisme ble spilt både i Trondheim og på Nationaltheatret, og i anledning festivalen tar National opp igjen sin versjon av stykket.

Også Yannis Houvardas’ Bakkantinnene både gledet og forarget Nationaltheatrets publikum da han i vinter satte opp Euripides’ Bakkantinnene. Nå kommer han til Oslo med sitt eget kompani, Notos Theatre Company, som spiller hans versjon av Jon Fosses Vakkert.

Svenska Riksteatern tar en tur innom Samtidsfestivalen med Sarah Kanes Psykos 4:48. Her spiller svenske Annika Hallin som har gjort seg bemerket i Norge med filmen Vinterkyss. Regien har Melanie Mederlind som tidligere har satt opp Elfriede Jelinkens Avskedet og Franz Xaver Kroetz Vilstigen.

En virkelig stor begivenhet finner sted på Det Norske Teaters Hovudscene: Den internasjonalt kjente danseren og koreografen Sasha Waltz gjester teatret med Körper.

Heddautdeling og seminarer

Utdelingen av Heddaprisene for sesongen 2004-2005 finner også sted under Samtidsf estivalen: Søndag 4. september i publikumsfoajéen til Nationaltheatret.

– Iallfall i noen år framover vil det bli tradisjon at Heddautdelingen finner sted her på Nationaltheatret, sa teatersjef Eirik Stubø.

Det blir også flere seminarer, men her er programmet ennå ikke helt klart.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no