S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Nanna Baldersheim – 13. august 2012

Trangbodd i Bergen


Publisert
13. august 2012
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av

Nyheter

Bakgrunn:

På spørsmål om hva som har gått galt med BITs byggeplaner, svarer byrådsleder Mæland:

– Denne situasjonen oppsto fordi Neumann Bygg som BIT leide svært rimelige lokaler hos bestemte seg for å rive bygget og bygge nytt. Neumann Bygg og BIT ble enige om at det skulle bygges nye fasiliteter til BIT i det nye bygget. Så kom finanskrisen og Neumann Bygg meldte til BIT at det ikke var mulig å realisere de opprinnelige teaterplanene i bygget. BIT bestemte seg da for å jobbe videre med et nytt prosjekt bak Sentralbadet. Bergen kommune har i hele denne prosessen vært en nær støttespiller til BIT og bistått i deres planer. Men det er ikke mulig for kommunen å styre avtaler mellom to private aktører som Neumann og BIT, sier Mæland.

Rettelse: Scenekunst.no får opplyst fra Bergens Tidende at opplysningene om at Neumann Bygg sto for utbyggingen på Nøstet 14.8. er feil. Neumann bygg er en helt annen bedrift som siden 1987 har hatt ingenting med de faktisk utbyggerne i Neumann Eiendom å gjøre.


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/trangbodd-i-bergen/
Facebook

Denne fotomontasjen viser hvordan BIT Teatergarasjens planlagte nybygg ville ha tatt seg ut fra sjøsiden på Nøstet i Bergen. Nå er det høyst uklart hva som skjer med BITs planer om nye lokaler.

Både dansere, sangere og skuespillere mangler scener.

Scenekunstnere i Vestlandsbyen sliter med å finne lokaler. Det er spesielt samtidsdans- og teater som sliter. BIT Teatergarasjens byggeplaner er foreløpig blitt stoppet av fredede bygninger og en eier som ikke vil selge.

Hva gjør byrådet for å sørge for at samtidsscenekunsten i Bergen har gode nok scenefasiliteter?

– Byrådet er bekymret for konsekvensene av at samtidsscenekunsten i Bergen har for dårlige fasiliteter. BIT Teatergarasjen har nå vært uten lokaler i flere år, og det er en situasjon som er svært krevende for dem, og alvorlig for hele scenekunstmiljøet, sier byrådsleder i Bergen kommune Monica Mæland (H) til Scenekunst.no.

Festivaler som Oktoberdans og Meteor trekker publikum og presse til byen – bør ikke kommunene da kunne være behjelpelig med å skaffe egnede lokaler?

– Det har hele tiden vært BITs ønske å bygge sitt eget teater ut i fra de krav og behov de har. BIT og Carte Blanche er svært viktige for Bergen, derfor har kommunen støttet de planene BIT har jobbet med.

Selv om BIT skulle få unntak for de fredede bygningene i byggeplanene, er det fortsatt en eier som ikke vil selge og som kan komme til å velte byggeplanene. Kan byrådet tillate dette?

– Det vesentlige av BITs prosjekt er på en kommunal tomt. Så er det i tillegg snakk om et bakbygg i betong på baksiden av en fredet husrekke. Disse bakbyggene er verken fredet eller verneverdige. Bakbygningene er bygget sammen med de fredede bygningene som kommunen overdro for én krone til en aktør som skulle restaurere dem. Bergen kommune ønsker å realisere et teaterhus i dette området, og det vil bli realisert hvis vi får grønt lys fra Riksantikvaren.

Andre aktuelle scener i Bergen er for små.

- Ingen av disse scenene passer til vårt bruk. De er altfor små, sier Tone Tjemsland, direktør for dansekompaniet Carte Blanche til Bergens Tidende.

Både Carte Blanche og BIT Teatergarasjen er husløse etter at de måtte flytte fra lokalene sine i Nøstegaten i 2008.

Sven Åge Birkeland, kunstnerisk leder for BIT, håper at byggeplanene lar seg realisere:

- Da vil vi kunne få en scene som måler 19 x 18 meter pluss en del sidescene, og en takhøyde på mellom 8 og 10 meter. Og trafikkplanen for området tilsier at det skal være mulig å frakte sceneutstyr helt til døren. I nybygget får vi også plass til en scene to og et studio. Og så får vi også den kontorplassen vi trenger, sier han til BT.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no