– Vi har jobbet i flere år med å bedre service overfor arbeidsgivere som vil ta inn utenlandsk arbeidskraft, og nå oppretter vi en personlig kontakt for arbeidsgivere, forteller direktør for UDI Ida Børresen til Scenekunst.no.
Får dere mange søknader fra kunstorganisasjoner?
– Ja, veldig mange. Orkestrene har mange utenlandske musikere, Den Norske Opera & Ballett har behov for å ansette utlendinger – i hele kunstbransjen jobber det mange utlendinger, forteller Børresen, og legger til:
– Og så har du høyfjellshotellene som tradisjonelt har søkt om oppholdstillatelse for musikere fra Øst-Europa.
Ballettsjef Espen Giljane bekrefter til Aftenposten at behovet for utenlandsk arbeidskraft er stort.
– Norge er en nokså ung ballettnasjon og trenger ressurser utenfra. Vi er helt avhengig av internasjonal arbeidskraft, blant annet når dansere blir skadet. Og tenk deg store forestillinger som Nøtteknekkeren eller Svanesjøen. Da trenger vi utenlandske utøvere ganske omgående. Og da har vi behov for rask behandling hos myndighetene.
Hva blir annerledes for norske arbeidsgivere og utenlandske kunstnere nå?
– Når arbeidsgiveren får en kontaktperson å forholde seg til, kan de få veiledning i hvordan de skal søke, hvilken dokumentasjon de må levere og når de skal søke, forklarer UDI-direktøren til Scenekunst.no.
I kulturbransjen er det viktig med fleksibilitet. Kunstinstitusjonene kan ikke alltid vente i ukesvis på at en danser eller en musiker skal få oppholdstillatelse dersom vedkommende skal delta i en gitt produksjon.
– Dansere må være fleksible. Dans er en livsstil, ikke en jobb. Vår karriere er kortere enn i andre profesjoner. Vi kan ikke kaste bort tiden. Vi trenger fleksible regler for å jobbe over landegrensene, uten lange ventetider, sier Maiko Nishino til Aftenposten. Hun er med i Nasjonalballetten og er opprinnelig fra Japan.
UDI-direktøren forteller at de har som krav å behandle 80 % av sakene innen fire uker.
Oppfyller dere det kravet?
– Det er et komplekst regelverk, og ganske krevende, men vi behandler sakene ganske raskt. Vi ligger tett oppunder kravet, sier Børresen til Scenekunst.no.
Altså oppfyller dere det ikke?
– Sakene må være komplette når de kommer inn til oss med all dokumentasjon korrekt levert, så den nye ordningen med tett kontakt er en hjelp for oss også. Innenfor 8 uker behandler vi nesten 100 % av sakene. Vi jobber mye med å få dokumentasjonen inn i tide.