S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 9. november 2005

Teatermagi på høyt nivå

Marte Magnusdotter Solem er den sjarmerende og elegante fortelleren


Publisert
9. november 2005
Sist endret
26. mai 2023


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/teatermagi-pa-hoyt-niva
Facebook

Som fortelleren i Det er sikkert og visst skaper Marte Magnusdotter Solem en magisk forestilling som lokker barna inn i H. C. Andersens poetiske univers. Av IdaLou Larsen

Mannsdominansen gjorde seg sterkt gjeldende under selve den høytidelige åpningen av Hålogaland Teater – spesielt da kulturminister Trond Giske, Øivind Christoffersen, administrerende direktør i Statsbygg, fylkesordfører Ronald Rindestu og Tromsø-ordfører Herman Kristoffersen, alle sto på scenen samtidig.

Dette har kanskje teatersjef Nils Johnsen vært klar over, og ønsket å lage en motvekt til: Kvinnene hersker enda mer eneveldig over hans første fire forestillinger enn mennene over selve åpningsseremonien – for der spilte iallfall dronning Sonja en fremtredende rolle.

Nora Evensen hadde hatt regien på det kunstneriske programmet under selve åpningen, Tyra Tønnessen har ansvaret for både dramatisering og regi av hovedoppsetningen, Benoni og Rosa etter Knut Hamsun, Mette Brantzeg har satt i scene Liv Heløes I dag og i morgen, og danske Marianne Andreasen har laget den meget sjarmerende barneforestillingen, Det er sikkert og visst.

Lisbeth Lindblad Knopper er skuespiller. Hun har mottatt Horsens Børneteaterpris for sin innsats for dansk barneteater, og er nok spesielt kjent for Det er sikkert og visst, et stykke morsomt, underfundig og betagende fortellerteater som på en original måte gjør oss kjent med flere av H. C. Andersens eventyr: Prinsessen på erten, Keiserens nye klær, Konen med eggene, Den stygge andungen og Det er sikkert og visst, mer kjent som fortellingen om hvordan en fjær kan bli til fem høns.

Rammen om forestillingen er en meget forenklet fortelling om H. C. Andersens liv fra han vokste opp i fattige kår i Odense til han mange år senere ble hyllet av fødebyen da han kom tilbake som berømt forfatter.

Marte Magnusdotter Solem er fortelleren. Kledd i en nydelig gammeldags hvit kjole, og med sjarmerende hengekrøller, ser hun selv ut til å komme rett ut av et av dikterens eventyr. Bakteppet i den lille scenen i Kafé Nord er dannet av kniplingaktige, florlette og elegante hvite papirsjablonger, og midt på scenen står et gammeldags skatoll som viser seg å romme utrolig mye spennende: Først den stygge andungen som etter hvert spiller en fremtredende rolle i forestillingen, og som Marte Magnusdotter Solem fører presist og suverent. Hennes dialoger med andungen der hun veksler mellom et sobert, litt gammelmodig bokmål som fortelleren, og bredt nordlandsk som andungen, er små perler.

Skatollet rommer også H. C. Andersens barndomshjem og et lite dukketeater – det forvandler seg til og med til slottet til den mektige, men akk så forfengelige keiseren. Inge Kolsvik – for anledningen kledd som H. C. Andersen, er en solid medspiller på trekkspill, og hele forestillingen er en raffinert og nesten perfekt liten oppvisning i stor fortellerkunst.

Det var mange barn til stede på premieren, og det lot til at de også ble sjarmert av det de opplevde. De satt iallfall musestille og fulgte med i alt som skjedde, og takket være andungen, får også forestillingen en dynamikk som appellerer til de yngste.

Samtidig var det nok de voksne tilskuerne som hadde størst glede av de underfundige tekstene. Det var iallfall de som lo mest. For selv om H. C. Andersens fortellinger går under betegnelsen ”eventyr”, er det ikke tvil om at det er vår voksne verden han raljerer med, og det er våre svakheter, ikke barnas, han utleverer med varm ironi og menneskelig innsikt.

Dette er ikke ment som en negativ kritikk av Det er sikkert og visst. For selv om de små nok ikke fullt ut oppfatter det egentlige innhold i de fem eventyrene, er teatermagien i forestillingen så sterk at de blir lokket inn i en betagende verden de nok ikke vil glemme så lett. Det er sikkert og visst er blitt en meget vellykket hyllest til Danmarks store dikter, og en sjarmerende nøkkel til hans poetiske, men jordnære univers.

Hålogaland Teater Det er sikkert og visst Av Lisbeth Lindblad Knopper Oversatt til nordnorsk av Ragnar Olsen Regi: Marianne Andreasen Scenografi/kostymer/dukker: Niels Secher Musikk: Jan Møller Med Marte Magnusdotter Solem (forteller) og Inge Kolsvik (musiker)


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, PAHN, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no