S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 29. august 2022

Seks kompanier får kunstnerskapsstøtte fra Kulturrådet


Publisert
29. august 2022
Sist endret
26. mai 2023

Nyheter Dans Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/seks-kompanier-far-kunstnerskapsstotte-fra-kulturradet/
Facebook

Bilde fra Elle Sofie Saras forestilling The Answer is land. Foto: Antero Hein. Scenografi: Elin Melberg. Kostymer: Ramona Salo

Scenekunstkompaniene Vinge/Müller, Fiksdal Dans, De Utvalgte, Mia Habib Productions, Elle Sofe Company og 71 bodies får kunstnerskapsstøtte fra Kulturrådet de neste fire årene.

I dag ble tildelingslistene for kunstnerskapsstøtte offentliggjort. Seks kompanier får støtte i noe ulik størrelsesorden, men i stor grad rundt tre millioner kroner i året de neste fire årene. Av disse er det tre kompanier, Fiksdal Dans, Mia Habib Productions og Vinge/Müller, som får forlenget sin støtte. De Utvalgte har tidligere mottatt kunstnerskapsstøtte i en årrekke, men fikk i fjor avslag på søknaden sin. De er nå tilbake på ordningen. Av tildelingslistene kan man også se at en rekke virksomme kompanier som lager mye interessant scenekunst i ulike sjangre, har fått avslag. I pressemeldingen fra Kulturrådet i dag står det at de har hatt en rekordstor søkerliste med mange kvalifiserte søkere.

Her er Kulturrådets uttalelser om mottakerne:

Elle Sofe Company i Troms og Finnmark drives av den samiske koreografen og regissøren Elle Sofe Sara. Hun har tatt dansekunsten sin inn på både filmlerretet og teaterscenen, og hun var kunstnerisk profil under Festspillene i Nord-Norge 2020-2021. – Elle Sofe Sara har et naturlig urfolksperspektiv i kunstnerskapet sitt, og henter fram igjen bevegelsesmønstre som ble borte under fornorskingen av den samiske kulturen. Kunstnerskapet hennes er sterkt forankret i hennes egen bakgrunn, og på samme tid globalt og universelt, sier Peder Horgen, utvalgsleder i fagutvalget for dans og rådsmedlem.

71 bodies i Vestland er et kompani stiftet av danseren Daniel Mariblanca, som nylig ble tildelt Heddaprisen for ‘Beste danseforestilling’ for forestillingen In First Person. – 71 bodies er grenseløst inkluderende, og gjennom multidisiplinære forestillinger bidrar de til kunnskap om marginaliserte posisjoner og inviterer til et stort fellesskap. Det er varmt, vakkert og dypt menneskelig, sier Horgen.

De Utvalgte i Viken består av scenekunstnerne Kari Holtan, Boya Bøckman, Torbjørn Davidsen og Anne Holtan. De arbeider med samtidsteater, og var tidligere inne på basisfinansieringen før de gikk ut av ordningen for ett år siden. – Jeg er glad for at De Utvalgte har kommet tilbake med en svært sterk søknad og en tydelig vilje til utvikling i kunstnerskapet, sier Horgen. – De har mange spennende prosjekter som vil utvikles parallelt over tid.

Fiksdal Dans Stiftelse i Oslo er koreografen Ingri Fiksdals kompani. Forestillingene hennes er fremført på scener over hele verden. – Ingri Fiksdal har et stort formidlingsnettverk og en høy produksjonstakt, sier Horgen. – Nå videreutvikler hun seg på flere plan, og vil bl.a. inkludere flere kunstneriske stemmer, fokusere mer på å nå et bredere publikum, og spille mer i offentlige rom og for barn og unge, sier Horgen.

Mia Habib Productions i Rogaland er kompaniet til danseren og koreografen Mia Habib. Habib betrakter koreografi som en sosial praksis, og arbeider ofte med store grupper amatører og profesjonelle. – Mia Habib opererer over et vidt spenn av formater, fra masse-forestillinger ute i offentlige rom til soloer i folks private hjem. Et nomadisk perspektiv og en generøs interesse for mennesker på veien, kommer til syne i arbeidene hennes, sier Horgen.

Stiftelsen Vinge Müller i Oslo drives av Vegard Vinge og Ida Müller. – Vinge/Müller er i en særstilling i norsk teater, også når det gjelder internasjonal anerkjennelse, sier Horgen. – De jobber med omfattende og uberegnelige prosesser og er en viktig drivkraft og inspirasjon i scenekunsten i dag.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no