En verdenspremiere på nytt orkesterverk av fjorårets festspillkomponist Bent Sørensen og Jeppe på Bjerget satt opp av Vegard Vinge og Ida Müller er noe av programmet på neste års Festspill i Bergen.
Programmet for Bergensfestspillene 2009
Av Trond Okkelmo
Programmet på Festspillene i Bergen 2009 lanseres ifølge deres hjemmeside www.fib.no i november. Men en del ingredienser i programmet står allerede som en annonse i oktobernummeret av det engelske tidsskriftet Gramophone, som er kommet abonnentene i hende i disse dager.
Der får vi nå vite at Festspillene vil by på en verdenspremiere når Bergen Filharmoniske Orkester (BFO), ledet av sin sjefdirigent Andrew Litton, fremfører den danske komponisten Bernt Sørensens Sounds like you. Dansken var festspillkomponist i 2007.
Nordiske solister
Det blir mer av BFO/Litton når de konsertant bretter ut Bela Bartoks dystre opera Ridder Blåskjeggs borg. Solistene blir den svenske mezzoen Katarina Karnéus som Judith og den finske barytonen Juha Kotilainen som ridder Blåskjegg. KarnéusŽ første fremtreden i Norge var på Stavanger Symfoniorkesters ønskekonsert i 1998, og Karnéus’ karriere skjøt fart etter at hun vant førsteprisen i Cardiff Singers. Og på DVD kan hun skilte med sin deltakelse i Lenhoffs feirede oppsetting ved Glyndenbourne-operaen av Wagners Tristan og Isolde fra 2007. Hun gjester regelmessig store operahus som Staatsoper i Berlin og Operaen i Frankfurt og rett før sommeren kom hun med en kritikerrost CD med sanger av Grieg. Smakebiter på hennes sangkunst kan sees og høres på You Tube, med sanger av Gustav Mahler.
Ridder Blåskjeggs borg spilte Bergen Filharmoniske sist i 2003 i et samarbeid med Opera Vest.
Kotilainens repertoar er vidtfavnende fra Puccinis La Boheme til Bachs Matteuspasjon og frem til vår tid i John Adams opera The Death of Klinghoffer.
Figaro og Kasper Holten
Den sceniske operasatsingen på Festspillene i Bergen i 2009 blir Mozarts Figaros bryllup med Bergen Filharmoniske Orkester i samarbeid med Den Nye Opera og Det Kongelige Teater i København. Scenografien og regien er ved Kasper Holten, mens dirigent og solister vil bli annonsert senere.
A-moll-konserten
Årets klaversolist i Griegs obligatoriske a-moll konsert blir den finske pianisten Juha Pohjonen, som samspiller med den finske dirigenten Esa-Pekka Salonen og Philharmonia Orchestra fra London. Ved Festspillene fremfører Philharmonia/Salonen Mahlers Symfoni nr. 7.
Pohjonen har vært prisvinner på flere konkurranser og regnes som en av de mest lovende unge nordiske pianistene. Han har for øvrig gjort det til en spesialitet å fremføre nettopp verker av komponisten Esa-Pekka Salonen. Salonen, som etter mange år forlater Los Angeles Filharmoniske Orkester, tar denne høsten over som sjefdirigent for Philharmonia Orchestra i London. Orkestret og dirigenten gjester forresten Oslo Konserthus rett etter Bergen-besøket og fremfører Gustav Mahlers Symfoni nr. 6 og Alban Bergs Fiolinkonsert (med Christian Tetzlaff som solist) 3. juni.
Vinge/Müller og Jeppe
Teateropplevelsene ved festspillene i 2009 byr på Ludvig Holbergs Jeppe på Bjerget, regissert av Vegard Vinge og Ida Müller. Tore Vagn Lid skal sette opp Elefanthistorier med sitt eget Transiteatret, basert på tekster av den østerrikske Nobelprisvinneren Elfriede Jelinek. Dette er en co-produksjon med Nationaltheatret i Oslo. Jon Fosse skal også feires med en ny produksjon av sitt første drama, Og aldri skal vi skiljast, et gjestespill fra Zürich og Roma. I den anledning vil det bli holdt åpne seminarer med internasjonale dramaturger, dramatikere og regissører.
Det danseinteresserte publikum kan glede seg til det finske Tero Saarinen Kompaniet som vil danse Petrusjka og Jakt til musikk av Igor Stravinsky. I 2008 gjester kompaniet viktige dansescener i Frankrike, USA, Australia, Sveits og New Zealand – foruten hjemlandet Finland. ”Dans er mitt forsøk på å forstå den menneskelige natur og dens manifestasjoner ”, sier Saarinen på kompaniets hjemmeside.
Fremragende
Sammen med Razumovsky-akademiet vil Festspillene arrangere mesterklasser med pianisten Leif Ove Andsnes. Mesterklassene vil bli åpne for publikum og hver av dem vil ende opp med at unge musikere fremfører nye verk og klassikere. En lang rekke særdeles fremragende internasjonale solister vil bli å høre. Blant dem selvsagt pianisten Leif Ove Andsnes, barytonene Bryn Terfel og Matias Görne, mezzoen Anne Sophie Otter, tenoren Peter Mattei, fiolinisten Henning Kraggerud, cellisten Mischa Maisky og gjengangeren ved Festspillene, fiolinisten Julian Rachlin.
Festspillene følger opp sin satsning på barokkmusikk fra årets evenement ved å by på Concerto Copenhagen – et fremragende barokkensemble med tidsautentiske instrumenter.
I 2009 varer Festspillene fra 20. mai til 4. juni med i alt 160 arrangementer. At festspillene annonserer i Gramophone er et viktig steg i retning av å bli et virkelig internasjonalt kjent festspill. Man skal leve opp til hva Berliner Zeitung skrev i mai i år: ”Bergen internasjonale Festival, etablert i 1953, har utviklet seg til å bli en av de ledende multikunstneriske festivaler i Europa”.