S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 1. februar 2021

Pernilleprisen til to visuelle kunstnere


Publisert
1. februar 2021
Sist endret
26. mai 2023

Nyheter Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/pernilleprisen-til-to-visuelle-kunstnere/
Facebook

Silje Sandodden Kise. Foto: Ingvild Festervoll Melien

Søndag 31. januar delte Bergen Teaterforening ut teaterpriser til Silje Sandodden Kise og Marte Synnevåg – to visuelle kunstnere som har satt et betydelig preg på bergensscenen i lang tid. Det melder Bergen Teaterforening i en pressemelding.

Pernillestatuetten​ deles ut for stor kunstnerisk innsats og ​Rampeløkten​ tildeles for en enkeltperson som gjennom sitt arbeid har bidratt til å skape et mangfold av forestillinger i kulturbyen Bergen.

Pernillestatuetten utdeles en gang i året til en scenekunstner i Bergen; en skuespiller, danser, instruktør, koreograf, scenograf, komponist, musiker, dramaturg eller dramatiker. Grunnlaget for utdelingen skal være en stor prestasjon i det foregående året. Dette kan også gjelde stor kunstnerisk innsats over lengre tid. Blant tidligere vinnere finner vi blant andre; Kjetil Bang-Hansen, Bjarte Hjelmeland, Helge Jordal og Wenche Kvamme.

Scenograf Silje Sandodden Kise mottar Pernillestatuetten for 2020​ for stor kunstnerisk innsats lokalt og nasjonalt. Blant prosjektene vi husker henne spesielt godt for, er det naturlig å trekke fram ​Stormen –forteljinga om Ferdinand og Miranda​ (DNO 2014), ​Anne Pedersdotter (DNS 2015) og ​Sustain​ (FiB 2017, BFO 2020). Den store plastinstallasjonen i sistnevnte produksjon var imponerende og skremmende, og forestillingen kunne sist gang oppleves i en versjon med Bergen filharmoniske orkester i 2020. Mange har nok også opplevd hennes visuelle kraft i en av barneteaterforestillingene på DNS (sist ​Folk og røvere i Kardemomme by​), eller i danseforestillinger som ​Integr_it?​ (Riksteateret 2008). Sandodden Kise er opptatt av scenografien som en medskapende kraft i forestillingen og er utdannet fra Scenografilinjen ved KHIO, teatervitenskap ved UiB og Bergen Arkitektskole. Med stor profesjonalitet navigerer hun store og små prosjekter – både innenfor og utenfor institusjonene og både innenfor og utenfor Bergens grenser.

Når hun nå får Pernillestatuetten er det for å hedre hennes kunstneriske arbeid som scenograf og kostymedesigner generelt og for arbeidet med ​Sustain​ spesielt. I 2020 lot hun seg på ingen måte stoppe av nedstengningen, og hun legger bak seg et år med spennende prosjekter (utenfor de tradisjonelle teaterbygningene) som Tjernet – en musikalsk vandring i dypet og hengekøyekonsert på Fløyen, for å nevne noe.

Marte Synnevåg. Foto: Jan Holden

Dukkemaker Marte Synnevåg mottar Rampeløkten for 2020. ​Synnevåg har levert kostymer, dukker, scenografi og rekvisitter av høy kvalitet til store deler av Bergens teaterbransje. Ingen oppgave er for liten eller for stor: Hun jobber like gjerne med smale kunstuttrykk, som showbiz, revy og store operaforestillinger. Synnevåg beskrives som profesjonell, løsningsorientert og effektiv, og hun tar alle utfordringer kreative sceneaktører drømmer om å realisere på scenen. Siden tidlig på 2000-tallet har hun har jobbet lange dager på Dukketeaterverkstedet på Nordnes, og hun gir seg ikke før resultatene ferdigstilles. Takket være Synnevåg har publikum fått oppleve alt fra gigantiske kjøttetende planter til halvstekte dansende pepperkakemenn. Rampeløkten får Synnevåg for sitt betydelige bidrag til scenekunsten i Bergen – i år og alle tidligere år.

Rampeløkten utdeles én gang i året til en person eller gruppe, gjerne amatører for aktivt teaterarbeid i lokalmiljøet. Rampeløkten kan også tildeles en enkeltperson som ved sitt arbeide er med på å skape en forestilling. Tidligere har prisen gått til Bergen Internasjonale Teater (Teatergarasjen), Absence Crew, Bergen Impro Laug, Ylvis-brødrene og Cornerteateret.

Bergen Teaterforening er en av Bergens eldste venneforeninger og ble stiftet i 1872 for å sikre en norsk nasjonal scene i Bergen. Foreningens formål i dag er å ivareta medlemmenes teaterinteresse. Siden 1983 har den årlige utdelingen av byens to viktige teaterpriser vært en viktig begivenhet. I år deles disse ut under ​Pernilleprisen ​på​ Den Nationale Scene​, sammen med den jurybestemte ​Kritikerprisen,​ samt ​Publikumsprisen​, der BTs lesere har stemt fram sin favoritt blant 8 nominerte kandidater fra scenekunsthusene. Pernilleprisen arrangeres for tredje året i rad som et samarbeid mellom Bergen Teaterforening, Ole Bull Huset, Den Nationale Scene, Fyllingsdalen Teater, Det Vestnorske Teateret, Carte Blanche, BIT Teatergarasjen, Cornerteateret og Bergens Tidende.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no