Den 19. september deles Ibsenprisen ut, og denne gangen er et teaterstykke for barn blant de nominerte.
Og de nominerte er…
Tekst: Nanna Baldersheim Foto: Kristine Jakobsen og Thomas Haugersveen
– Juryen for Ibsenprisen har denne gang til sin store glede kunnet inkludere et rent barnestykke blant de nominerte. Eirik Fauske har skrevet et stykke dramatikk med et barnehagepublikum for øye. Stykker for denne målgruppen har ofte en tendens til å vise ablegøyer eller distré voksne som gjør feil som barna kan gjennomskue. Det kan for så vidt være helt ok, men komiteens medlemmer er først og fremst opptatte av at “Under barnehagen” behandler store og til dels alvorlige temaer som naturens kretsløp, hva fins det nede under den jorden som vi går på og bygger hus på? Og ganske særlig: det digre og dypt interessante temaet døden, uttaler juryen i sin begrunnelse.
På Dramatikkfestivalen og Nationaltheatret vises barnestykket “Istialia”, på Ultimafestivalen og Dansens Hus settes det opp babyforestillinger i år – man får inntrykk av at barneteater er i vinden?
– Ja, det kan godt hende. Vi har jo kunstløftet, kulturrådets prosjekt som skal heve kvaliteten på kunst og kultur for barn og unge ikke. Det gjelder ikke bare dramatikk, sier Eirik Fauske, som skrev stykket “Under barnehagen” på oppdrag fra Dramatikkens hus i 2010.
Du har studert teater i Verdal, du har en bachelor i kulturprodusentledelse fra Lillehammer, og du har tatt ulike fag innenfor teatervitenskap ved UiO – er det slik at dramatikerne nå gjør som forfatterne og tar en formell utdannelse?
– Det finnes ingen formell dramatikerutdannelse, så man må lage sin egen. Jeg tror det kan ha noen fordeler å ha en akademisk bakgrunn. Det handler om å prøve å fristille seg litt fra hvordan det har vært før, og fra hvordan det er nå. Jeg opplever at å ta teatervitenskapelige fag åpner opp og gir et større perspektiv på teatret. Det inspirerer meg, forklarer Fauske.
Ibsenprisen er 150 000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen deles ut til en norsk dramatiker som har fått oppført et nytt verk for barn eller voksne ved et profesjonelt teater det siste året, eller for et samlet dramatisk forfatterskap. En egen jury står for utvelgelsen av prisvinneren, og i år har juryen vurdert 49 manus som alle har hatt urpremiere på norske scener og i Radioteatret i 2010.