S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 6. november 2013

Ny Heddapris for scenetekst


Publisert
6. november 2013
Sist endret
26. mai 2023

Nyheter

Heddaprisen ble etablert i 1998 og deles ut årlig for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. En fagjury nominer de ulike kategoriene. Fra og med sesongen 2012/2013 oppnevnes juryen av en egen Heddakomité.

Prisen er finansiert ved bevilgninger fra NTO og ved at samtlige av NTOs medlemsteatre betaler 0,08 % av sitt årlige offentlige tilskudd.


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/ny-heddapris-for-scenetekst/
Facebook

Skrivemaskin

Heddaprisen er utvidet med en kategori for scenetekst. Dramatikerne hilser tiltaket velkommen. – For meg som kommer fra filmfeltet, er en manuspris en selvfølge i en slik årlig feiring, sier Monica Boracco, leder i Dramatikerforbundet.

Heddaprisen er fra sesongen 2013-2014 utvidet med en ny priskategori kalt Beste scenetekst, i følge en pressemelding fra Norsk Teater – og Orkesterforening som er sekretariat for prisen.

Den nye kategorien skal bidra til å løfte frem de beste tekstene på norske scener og gjøres gjeldende fra og med utdelingen i juni 2014.

– Dramatikerne er selvfølgelig veldig glade for dette, sier Monica Boracco, leder i Dramatikerforbundet. – Vi har arbeidet for en dramatikerpris i flere år. For meg som kommer fra filmfeltet, er det en selvfølge at det er en manuspris når bransjen årlig feirer seg selv.

For å nå opp i kategorien scenetekst skal tekstene oppfylle ett eller flere av følgende kriterier:

Teksten skal skille seg fra andre gode scenetekster ved å fremme eller utfordre scenetekstens egenart, være original i valg av materiale, nyskapende i utvikling, bearbeiding eller tolkning av materialet eller utmerke seg ved å være spesielt spillbar, utfordrende og inspirerende.

Heddajuryen skal altså heretter også vurdere tekstarbeidet og kvaliteten på sceneteksten i forestillingene juryen ser gjennom teateråret.

– Dette er et viktig signal fra Heddakommitéen om at de nå ønsker å synliggjøre dramatikerne. Det er vi takknemlige for, sier Boracco.

For sesongen 2013-2014 består juryen av dramatiker Gunnar Germundson, kritiker i Klassekampen Amund Grimstad, kunstnerisk leder ved Nordic Black Theatre Cliff Moustache, teaterviter Tora Optun, skuespiller, tidligere teatersjef og styreleder i Danse- og Teatersentrum Vidar Sandem, kritiker i VG Astrid Slettbakk og kommentator og kritiker i Dagbladet Andreas Wiese.

HEDDA teller med dette 11 priskategorier. Juryen nominerer et fast antall kandidater i hver kategori og utpeker vinnere, i tillegg til Æresprisen som Heddakomiteen kan dele ut selv.

Heddaprisen 2014 går av stabelen på Nationaltheatret søndag 15. juni 2014.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no