S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 25. august 2008

Nominerte dramatikere til Ibsenprisen

Gyrid Axe Øvsteng. Foto: Eirik Bakke


Publisert
25. august 2008
Sist endret
26. mai 2023


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/nominerte-dramatikere-til-ibsenprisen
Facebook

Tale Næss, Edvard Hoem og Gyrid Axe Øvsteng er de tre nominerte til årets dramatikerpris, Ibsenprisen. Deres stykker er valgt ut blant 43 dramatiske tekster som ble oppført i 2007.

De nominerte Tale Næss (f. 1969, bosatt i Trondheim) er nominert for Det tredje stadiet – eller si meg hvordan det er der ute, Trøndelag Teater. Edvard Hoem (f. 1949, bosatt i Oslo) er nominert for Mikal Hetles siste ord, Sogn og Fjordane Teater. Gyrid Axe Øvsteng (f 1974, bosatt i Skien) fra Vågå, er nominert for barne/ungdomsforestillingen Verkeleg, Den Unge Scenen (DUS).

Om Ibsenprisen

Ibsenprisen ble delt ut første gang i 1986 og er på 150 000 kr og en statuett av Nina Sundbye. Skien kommune er ansvarlig for prisen og arrangementet. Ibsenprisen deles ut til en norsk dramatiker som det siste året har fått oppført et nytt verk for barn eller voksne ved et profesjonelt teater, eller for et samlet dramatisk forfatterskap. En egen jury står for utvelgelsen av prisvinneren. Juryen har i år vurdert 43 dramatiske tekster som alle har hatt premiere i løpet av 2007.

Arne Skouen var den første mottakeren av Ibsenprisen. Han mottok prisen i 1986 for sitt samlede dramatiske forfatterskap. Tidligere vinnere har blant andre vært Jon Fosse (1996 for Namnet), Marit Tusvik (1991 for Mugg), Bjørg Vik (1992 for Møte i Venezia) og Per Schreiner (2004 for Den brysomme mannen).

Utdelingen finner sted i Skien 1. september, og deles i år ut av kulturminister Trond Giske.

Juryens begrunnelser:

Gyrid Axe Øvsteng nomineres for skuespillet Verkeleg som var et bestillingsverk for DUS, Den Unge Scenen.

Gyrid Axe Øvsteng er født i 1974 i Vågå og bor i Skien. Hun var elev ved Pilotprosjekt for dramatikere på KHIO 2001 – 2003. I tillegg er hun universitetsutdannet med teatervitenskap og litteraturvitenskap. Hun debuterte med Køyr på Norsk Dramatikkfestival i 2000. Senere er hennes stykker oppført på bl.a. Nationaltheatret, Teater Ibsen, Det Åpne Teater, Det Norske Teatret og Kazantsev Centre for Contemporary Staging and Drama i Moskva.

I Verkeleg møter vi ungdommer som venter på sin store sjanse til å bli berømte i et realityshow. Gyrid Axe Øvstengs tekst utmerker seg ved en troverdig framstilling av kreftene som driver ungdom inn i et liv i medias søkelys og ved at den makter å vise at bak glamourjaget finnes det mennesker som lengter etter å være i relasjon til andre. Øvsteng beviser at hun kan skrive til og for ungdom. Hennes nynorsk er frisk og moderne. Formen opphøyer temaet med sitt poetiske og abstrakte språk, samtidig kjennes tematikken troverdig og virkelig. Stykket er relatert til vår samtid og stiller spørsmål ved hva mediemaskineriet gjør med oss som mennesker.

Edvard Hoem nomineres for skuespillet Mikal Hetles siste ord. Stykket ble oppført på Sogn og Fjordane Teater.

Edvard Hoem er født i Fræna 1949 og bor i Oslo. Han debuterte som forfatter i 1969 med diktsamlingen “Som grønne musikantar”. Siden har han vært en våre mest markante forfattere og skrevet både romaner, skuespill og operalibrettoer. Han var tilknyttet Det Norske Teatret i 1976 og i 1980 – 1986 som husdikter og dramaturg. I årene 1997 – 1999 var han teatersjef ved Teatret Vårt i Molde. Hans første drama er Kvinner langs fjorden fra 1973.

Med 8i Mikal Hetles siste ordEND-ELEMENT skinner Hoems lange erfaring som teatermenneske og dramatiker tydelig igjennom. Handlingen er hentet fra virkeligheten, den kjente rettsaken mot Mikal Hetle, mannen som først etter sin død ble renvasket for drapet han var dømt for. Med sterk pyskologisk suggesjon drives Hoems karakterer inn i et spill som fører til et justismord. Stykket er likevel lekent, levende og fantasifullt. Formen eksperimenterer med ulike fiksjonsnivå og virker meta-dramatisk, og grepet med vekslende fortellerstemmer medvirker til å danne en troverdig helhet. Ved å parallellføre ulike fiksjonsnivå, utnytter Hoem teaterscenens muligheter til å binde sammen fortid og nåtid og til å aktualisere grunnleggende moralske og etiske spørsmål knyttet til lov og rett.

Mikal Hetles siste ord er tidsaktuelt og viktig i samfunnsdebatten om enkeltmenneskets utsatthet for å bli forhåndsdømt på bakgrunn av medieoppslag.

Tale Næss nomineres for skuespillet Det tredje stadiet, oppført på Trøndelag Teater under Trondheim Open.

Tale Næss er født i Bærum 1969 og bor i Trondheim. Hun er cand. philol. i filmvitenskap fra NTNU og har i tillegg gått på forfatterstudiet i Bø. Hun debuterte som forfatter i 1992 med romanen “Månen har ikke hender” og har siden skrevet lyrikk, romaner og drama for film, radio, opera og teater. Hun debuterte som dramatiker for scenen i 1999 med Du skal ikke begjære din nestes hus – scenefortelling i dekalogen De ti bud på Teater Ibsen.

Med Det tredje stadiet skriver Næss seg inn i fremtiden form- og innholdsmessig. I en oppbrutt dramatisk form plasserer hun en gruppe siste overlevende etter en epidemi i en isolert sykehuspost. Verden utenfor har opphørt å eksistere og er kun et blekt minne en fotograf har tatt vare på. Tiden har mistet sin betydning. Framtiden eksisterer ikke, likevel klamrer menneskene seg til en menneskelighet. Næss er svært dyktig til å holde på hemmelighetene i teksten og dermed også spenningene i den, uten å falle for fristelsen til å skape en «etter katastrofen»-thriller. Det tredje stadiet stiller helt essensielle spørsmål om hva et menneskeliv er. Som teatertekst insisterer Det tredje stadiet på å ikke gi enkle årsaks- og virkningsforklaringer, noe som kan virke utfordrende og spennende for teatret.

Juryen for Ibsenprisen 2008 har bestått av:

Inger Buresund, Skien kommune

Anita Hammer, Universitetet i Oslo

Jon Refsdal Moe, Norsk kritikerlag

Terje Mærli, Norsk sceneinstruktørforening

Hanne Tømta, Norsk Teaterlederforum

Per Idar Ananiassen, Norsk dramaturgforum


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, PAHN, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no