Det er styreleder i kulturstiftelsen Cultiva, Ansgar Gabrielsens betegnelse på kulturlivet i Kristiansand. Cultiva er en kommunal kulturstiftelse som forvalter nesten 1,4 milliarder kroner. Store deler av kunst og kulturlivet i Kristiansand gjør nå opprør og vil ha styret i Cultiva avsatt.
"Kunst og rock og film og hele fadderullan"
Det er styreleder i kulturstiftelsen Cultiva, Ansgar Gabrielsens betegnelse på kulturlivet i Kristiansand. Cultiva er en kommunal kulturstiftelse som forvalter nesten 1,4 milliarder kroner. Store deler av kunst og kulturlivet i Kristiansand gjør nå opprør og vil ha styret i Cultiva avsatt.
49 sentrale kulturaktører fra Kristiansand eller med sterk tilknytning til byen har skrevet under på et opprop, der de krever at det nåværende styret i stiftelsen Cultiva fratrer sine verv.
Styreleder Ansgar Gabrielsen, tidligere stortingsrepresentant og helseminister for Høyre, lanserte nylig stiftelsens nye strategi. I et intervju med Morgenbladet 6. mai formulerte han det slik:
Enkel strategi
“Strategien er enkel. Når unger og barnebarn har det godt, så har alle det godt. Vi skal fortsatt bruke kunst og rock og film og hele fadderullan, men i stedet for å være postkasse for alt mellom himmel og jord, så skal vi finne kulturaktørene som kan realisere de tingene vi vil ha gjort. Det er ikke lenger slik at man skal søke Cultiva for å få støtte. «Ikke ring oss, vi ringer deg», er den nye maksimen. Vedtektene står fast, for å fremme levekår og skape arbeidsplasser skal vi bruke kultur, kunst, kommunikasjon, kompetanse, alle disse tingene. Men det blir sterkere fokus på levekår. Noen har forstått dette som bedre levekår i kultursektoren og flere arbeidsplasser i kunst, men sånn var det jo aldri ment. Vi har kunstnere, men husk at byen har 80 tusen innbyggere. Vi skal bruke kulturaktørene for å nå våre strategiske mål, og ikke motsatt”, sa Gabrielsen.
Uttalelsen opprører store deler av Kristiansands kunst og kulturliv. “Styret mangler den nødvendige kjennskapen til utviklingen på kulturfeltet, og er derfor ikke skikket til å lede en stiftelse som har nettopp kunst og kultur som virkefelt”, skriver de i oppropet.
Kilden
Underskriverne kritiserer bl.a. støtten til kulturhuset Kilden, “der det fortsatt er et åpent spørsmål om man finner innholdet som skal til for å fylle de storslåtte lokalene. Skal man det, må man nemlig begynne å satse på lokale aktører med profesjonelle prosjekter i dialog med både nasjonale og internasjonale miljøer. Inntil videre uteblir selve premisset for suksess: Cultiva mangler kunnskap om og oversikt over hva som rører seg på kulturfeltet – i Kristiansand og i Norge, i Skandinavia og Europa for øvrig. Med sin bakgrunn fra politikk og næringsliv bør stiftelsens styremedlemmer være de første til å gå med på at det også skal stilles krav til ledere på kulturfeltet. I stedet for å overlate initiativet til personer med fagkunnskap, turer man fram som glade amatører, og det med pengesummer uten sidestykke i norsk kultursatsing”, heter det i oppropet.
Underskriverne mener også at stiftelsens plutselige satsing på kommunal barnekultur er et svik mot Cultivas potensial. “Med et pennestrøk har man utradert de opprinnelige ambisjonene, for i stedet å styrke den allerede godt utbygde «opplevelsesindustrien»”. – De som skal kvalifisere til videre støtte i denne byen må nå begynne å produsere barnekultur. Man må legge om sin kunstneriske virksomhet, sier en av underskriverne, forfatter Sigurd Tenningen til Fædrelandsvennen.
Boikott Kristiansand
Forfatter Cornelius Jakhelln oppfordrer til boikott av Kristiansand. han vil ikke lenger betale skatt til Kaptein Sabeltann. “At en mann som vil «bruke kunst og rock og film og hele fadderullan» styrer en stiftelse som forvalter 1,4 milliarder av fellesskapets kroner, sier mye om Kristiansand: Han skal bruke kunst. Når han omtaler kulturaktører slik andre mette nordmenn omtaler polakker, bikker Gabrielsens arroganse over i det småbystupide”, skriver Jakhelln i Morgenbladet. “Jeg pleier å omtale meg som «opprinnelig kristiansander», og har skattet til Kristiansand siden jeg forlot byen i 1997. Nå er det nok. Berlin er en kulturby som trenger småpengene mine mer enn Kaptein Sabeltann. Jeg er ikke en kulturaktør som realiserer «ting» for en sleivkjeftet politiker. Jeg vil være kunstner i min egen rett. Ikke en boy for massa Gabrielsen. Å skatte til en by som ikke skjønner dette, har ingen mening”, skriver Jakhelln.
Underskriverne av oppropet er spredt over hele det kunstneriske og kulturpolitiske feltet. Hele lista finner du Her.