S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 17. oktober 2006

Krass kritikk av DKS-evaluering

Forsker Jorunn Spord Borgen møtte mange kritikere i dag.


Publisert
17. oktober 2006
Sist endret
26. mai 2023


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/krass-kritikk-av-dks-evaluering
Facebook

Skarp kritikk møtte forsker Jorunn Spord Borgen da hun på åpent møte i Oslo i dag redegjorde for arbeidet med evalueringen av Den kulturelle skolesekken.

Tekst og foto: Julie M. Løddesøl

-Denne evalueringen kan jo ikke brukes til noe! Scenekunstner og universitetslektor Anne Helgesen sa det like ut og mange av debattantene på “Samtaler på tvers” i Oslo i dag, uttalte noe av det samme. Evalueringen av Den kulturelle skolesekken, utført på oppdrag fra Kulturdepartementet, ble offentliggjort i september. Lite har vært sagt offentlig siden. Men i dag var kritikken mot evalueringen virkelig krass, på det åpne møtet Danse- og teatersentrum og Norsk teater- og orkesterforening hadde invitert til i Oslo. Forumet kalles “Samtaler på tvers”, men scenekunstner Kristin Hestad påpekte at møtet ikke virket som en sam-tale eller dialog, men snarere en rekke monologer. Møtet samlet rundt 40 deltakere.

Kunstneren ekspert

Dette er nettopp et begrepspar som evalueringen bruker, i en modell for å diskutere hvordan målsetningen med Den kulturelle skolesekken (DKS) kan oppfylles. Målsetningen er å medvirke til at barn i grunnskolen får oppleve profesjonell kunst. I evalueringen setter forsker Jorunn Spord Borgen og teamet fra NIFU-Step monologisk kommunikasjon opp mot dialogisk kommunikasjon. Det første begrepet er for eksempel kateterundervisning eller det å vise en forestilling for barn. Her opptrer kunstneren som ekspert. Med den dialogiske kommunikasjonen mente Spord Borgen verksteder/workshops med barna, der kunsteren virker som en veileder i barnas egenaktivitet. For en rekke av scenekunstnerne er det vanskelig å være enig i at en forestilling er en monologisk kommunikasjon, og at det å oppleve scenekunst ikke er en egenaktivitet.

DKS “rik fetter”

I år går 161 millioner kroner til DKS. DKS startet i 2003, og kultursektoren er på disse årene vokst til å bli skolesektorens “rike fetter”, fordi penger er makt, sa Spord Borgen, blant annet.

Motstanden mot hennes virkelighetsbeskrivelse var temmelig overveldende. Den kom fra fylkeskommunene og kulturbyråkratene, i hovedsak.

Shanti Brahmachari, tidligere scenekunstkonsulent i Norsk kulturråd, nå leder for Skuespillersenteret, sa:

-Du har definisjonsmakt og du har gjort DKS om til en konfliktarena, der elever og lærere er beskrevet som passive mottakere av kunst. Du lager en motsetning mellom skolen og kunstfeltet, og jeg kjenner meg ikke igjen, og aksepterer ikke å bli plassert i en slik beskrivelse. Hvor er for eksempel beskrivelsen av alle de gode møtene når kunst møter barn og barn møter kunst, spurte hun.

Fattig filleonkel

Camilla Vanebo, programansvarlig for DKS i Oppland fylke var også oppbragt over evalueringen:

-DKS er ikke skolens rike fetter, men heller en fattig filleonkel. Skolen får 100 millioner kroner årlig til et eget leseprosjekt. DKS får 161 millioner kroner til fordeling på 19 fylkeskommuner, sa hun. Til temaet pedagogikk og kunst sa hun: -DKS er et kunstprosjekt, og ikke noe annet, vedtatt av Stortinget.

Flere tilhørere tok opp evalueringens beskrivelse av spenninger og motsetninger. Til dette sa også Camilla Vanebo at hun mente at spenningene i DKS ikke går, som evalueringen beskriver det, mellom sektorene kunst og skole, men snarere på tvers av dem. Dermed befester evalueringen mytene om motsetninger, som hun mente var naivt, og kanskje til og med farlig for aktørene.

Mye kjeft

-Mandatet du fikk fra Kulturdepartementet for evalueringen var ikke godt. Dermed ble du fanget av en struktur der du måtte ha en analytisk modell. Det er en entusiasme i feltet som du ikke får frem i evalueringen, fordi mandatet var slik det var. Arbeidet har beskrevet den overordnete strukturen for DKS bra, men sier ikke nok om hva som foregår ute, sa direktør Trond Okkelmo i NTO. -Nå har du fått mye kjeft, men departementet gjør klokt i å lytte til de sterke reaksjonene som er kommet frem fra aktørene her i dag, tilføyde han.

Jorunn Spord Borgen kom ikke kritikerne i møte, men insisterte gjennom hele møtet at NIFU-Step hadde gjort en god jobb, på en meget kvalifisert og kompetent måte. Hun mente rapporten hadde fått frem forbedrinsgpotensialet i DKS, der ett av punktene er økt fokus på elevene.

Og så da?

Ingen svarte på Ådne Sekkelstens betimelige spørsmål: Hvem skal ta ansvar for å få frem forbedringspotensialet?

Det ble sagt på møtet at evalueringen ikke skal ut på høring. Til scenekunst.no sa Kulturdepartementet tidligere i dag at styringsgruppen for DKS, statssekretærene Randi Øverland i Kulturdepartementet og Lisbet Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet hadde møte om rapporten igår, og bestemte at de skal diskutere den med DKSŽ referansegruppe i november. Les evalueringen av Den kulturelle skolesekken her!

Se Den kulturelle skolesekkens nettsted her!


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, PAHN, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no