S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 7. november 2006

Indisk-norsk danseutveksling

Danser Helen Parlor holder workshop med 25 indiske barn.


Publisert
7. november 2006
Sist endret
26. mai 2023


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/indisk-norsk-danseutveksling
Facebook

-De indiske barna vi jobbet med var så disiplinerte og tok kompliserte bevegelser utrolig fort, sier danser Helen Parlor i dansekompaniet Panta Rei, akkurat hjemkommet fra India, på tur med kronprinsparets offisielle delegasjon.

Av Julie M. Løddesøl Foto Ådne Sekkelsten

Det var ikke bare musikeren Marit Larsen og norsk film som utgjorde kulturdelegasjonen til kronprinsparet til India i oktober/november. Danse- og teatersentrum (DTS), interesseorganisasjon for 81 frie scenekunstgrupper i Norge, var også med. Det er bare et år siden det ble inngått avtale mellom Utenriksdepartementet i Norge og det indiske kulturdepartementet om kulturutveksling.

-Rikskonsertene har jobbet mot India i noen år allerede, og nå har vi begynt arbeidet med å lage nettverk på scenekunstsiden mellom de to landene, sier Ådne Sekkelsten fra DTS. Gruppen Panta Rei var med på turen, for å vise forestillinger og holde workshops, også med barn. De sistnevnte workshopene kulminerte i en stor forestilling for kronprinsparet i New Dehli 2. november.

Løft

-Det er store forskjeller på norsk/vestlig og indisk dans. Indiske dansere har et annet bevegelsesmønster enn det vestlige. For eksempel er det steder på kroppen man ikke kan berøre i dansen, forteller Ådne Sekkelsten, og Helen Parlor forklarer at inderne derfor var interessert i vestlig løfteteknikk, blant annet.

-Vi viste hvordan en liten person kan løfte en stor person, og at det handler om å være presis på hvor man setter hendene, har vekten, og er ytterst profesjonell, sier hun. -For oss er dette basics, men de har en helt annen tradisjon. Vi var også veldig bevisste på at vi ikke skulle dytte våre teknikker ned over hodet på dem, men at vi skulle samarbeide. Dessuten observerte vi en stor forskjell på barneworkshopene, der vi hadde rundt 25 barn hver gang. De var så disiplinerte! og lærte seg ganske kompliserte bevegelsesmønstre på svært kort tid. Her hjemme ville vi hatt en mer kreativ og medskapende holdningen i innstuderingen av nye bevegelsesmønstre.

-Lærte dere mer av eller om indiske scenekunstnere?

-Som dansere mister vi av og til selve fortellingen vår av syne. Den holder inderne intakt, og det skulle jeg gjerne ha utforsket videre, sier Helen Parlor i Panta Rei.

Sekkelsten er igang med å få en danser og koreograf i India til Norge for workshops her. Det er en begynnelse på kulturutvekslingen innen scenekunst mellom Norge og India.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, PAHN, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no