Festivalleder Kjersti Stenseng fra Peer Gynt as fronter gruppen av scenekunstmiljøer i Innlandet som ønsker et desentralisert scenekunsttilbud i stedet for et regionteater for Hedmark og Oppland fylkeskommuner sammen.
-Ikke for sent å snu
-Det er ikke for sent å snu i spørsmålet om Teater Innlandet, sier festivalleder Kjersti Stenseng fra Oppland. Hun ønsker et desentralisert scenekunsttilbud i regionen med flere sterke produksjonsmiljøer.
Av Julie M. Løddesøl
I dag fremla Stenseng et notat for Regionkomitéen i Oppland fylkeskommune, med idéer om en annen måte å organisere den regionale satsingen på profesjonell scenekunst i Innlandet, sterkt forskjellig fra et tradisjonelt regionteater. (Les egen sak her!)
-Utredningen til Gunnar Thon Lossius er god på en del ting, men den reflekterer ikke i særlig grad de sammensatte innspillene han fikk underveis. Jeg mener at prosessen ble begynt i feil ende. Det ble jo ikke høring på Lossius-utredningen, og derfor har vi skrevet vårt notat (les notatet (PDF) her!). I 2009 må vi organisere regional satsing på profesjonell scenekunst på en ny måte, og gjøre det fra bunnen av, sier Stenseng som ikke ser for seg en teaterinstitusjon, slik vi kjenner dem.
Ledelse
-Dere foreslår i dagens notat flere kunstneriske ledere, fordi dere vil bygge et regionteater opp av de delvis små og noen større scenekunstmiljøer som finnes rundt om i de to fylkene. Der sier du at Hedmark Teater vil være en sterk fagenhet, men bare en av flere slike enheter. Hvordan skal avgjørelser fattes i en slik struktur? Hvem skal bestemme hva som skal settes opp av dramatikk, for eksempel?
-Vi vil altså ikke bygge et regonteater, men vil gjerne at det satses regionalt, og i en slik satsing kan Hedmark Teater være viktig som en selvstendig aktør i et forpliktende samarbeid. Hele poenget vårt er at de kunstneriske beslutningene som det enkelte produksjons- og visningssted skal ta, står for selv. Jeg ser ikke for meg at alle stedene skal bli enige om hva alle skal satse på. Men jeg ser at ved å utveksle endel forestillinger, kanskje ha noen felles satsinger og et møtested for diskusjon og faglig utvikling, kan vi komme imøte ønsket om flere visninger og mer produksjon av profesjonell scenekunst i regionen. Vi vil ha sterke kunstneriske ledere som skal inngå gjensidig forpliktende samarbeid, der det er noe å hente ved å samarbeide. Men det er viktig å understreke at alle disse miljøene allerede har en selvstendig drift å ta vare på og som de skal fortsette med. De kan utveksle, og utveksler, kompetanse, for noe finnes i alle miljøene allerede. Slik vil vi spre makten og også definisjonen av kvalitetsbegrepet.
-Hvem skal da være overordnet ansvarlig for bredden av scenekunst i regionen?
-Det trenger vel ikke være èn overordnet for å få til økt antall visninger og produksjon av profesjonell scenekunst i en region? Vi har ikke svar på alle spørsmål ennå, og hvordan samarbeid skal formaliseres må vi få tid til å se nærmere på. Det er derfor vi ber om tid og handlingsrom til å utrede dette nærmere, sier Stenseng, som fortsetter:
Utfordrer
-Kjernespørsmålet som vi utfordrer, er hvorvidt regionteatre er den beste måten å sikre publikum utenfor de store byene kontinuerlig tilgang til profesjonelle forestillinger av høy kvalitet. Dersom den villede satsingen som Teater Innlandet-arbeidet representerer, skal ha nasjonal og internasjonal betydning, må den jo imøtekomme feltet slik det ser ut i dag. Fra vårt ståsted ser jeg mange spennende, kompetente profesjonelle scenekunstnere som jeg godt kan tenke meg kan legge produksjonene sine til Oppland eller Innlandet, før de tar dem med seg videre ut i verden. Vi ønsker å imøtekomme den virkeligheten vi ser gjennom vårt arbeid og derigjennom skape lokal og regional aktivitet.
-Hva tenker du om mulighetene for å nå en politisk løsning i løpet av dette året, slik at man får utnyttet de 2 millioner kronene som er bevilget over statsbudsjettet til formålet?
-Det er opp til politikerne hvordan de nå legger det opp, og om de går for en regionteatermodell eller er villige til å tenke alternativt. Hvis Hedmark stiller som ultimatum at regionteater er eneste løsningen, håper jeg politikerne i Oppland tør å satse alternativt i vårt fylke. Jeg har tro på at Kulturdepartementet uansett løsning vil satse på profesjonell scenekunst i Oppland. Det står jo i scenekunstmeldingen “Bak kulissene” at det skal satses på vår region, sier Stenseng, som ønsker seg nasjonal debatt omkring hva et regionteater skal og kan være i 2009.