Vil fruktbarhetsguden Dionysos turné i innlandet gi resultater for teatersamarbeidet mellom Hedmark og Oppland i år? Forestillingsfoto: Hans Brox
Hvor går Hedmark Teater?
Fruktbarhetsguden Dionysos herjer for tiden på Hedmark Teater, i forbindelse med teatrets 20-års-jubileum. Forhåpentlig gir morgendagens første møte i strategiutvalget for samarbeidet mellom Hedmark Teater, Hedmark og Oppland fylker også fruktbare resultater, i et felles Teater Innlandet.
Av Julie M. Løddesøl
En sjarmerende, glinsende lekker-ekkel Dionysos (Stig-Werner Moe) ålet seg gjennom Hedmarkslandskapet på premieren på Himmelske lyster – om danseband og guder og slikt fredag, til stor latter fra publikum. Selvironi i regien og kløkt fra dramatiker Terje Nordby var stimulerende jubileumskost, og styreleder Anne-Lise Bakken og teatersjef Else Braseth virket på sindig vis glade og kry på jubileumsdagen.
Tyve år er tilbakelagt, og med det er det skrevet interessant historie om teaterverkstedet som ble til regionteater (i 1995) i Hedmark fylke. Det fylket i landet der flest mennesker (litt over 188 000) bor utenom tettsteder, ifølge teatersjefen. Dét er en utfordring for et turnéteater.
Hedmarks sjel
-Hedmark Teater har ligget tett opp til Hedmarks sjel, og hatt et nært forhold til mange lokalmiljøer. Vi har samarbeidet med amatører, frie sceniske grupper og andre kunstnere, og dessuten har vi skapt nærhet gjennom scenespråket, at folk har hørt sine egne dialekter fra scenen, sier teatersjef Else Braseth, som har ledet institusjonen siden 2003. På ulike vis har hun vært knyttet til teatret mer eller mindre siden starten i 1987. (Første forestilling var i 1988, derav jubileum nå.)
Fremtiden byr på nye store muligheter, etter at teatret fikk kulturministerens oppmerksomhet – og statlige busjettmidler for 2008 – til deres eget initiativ om et Teater Innlandet, et regionteater for både Hedmark og Oppland. Oppland fylke har fra før ikke eget teater.
Gamle rivaler
Imorgen, 17. januar, møtes strategiutvalget for Teater Innlandet for første gang, på Honne i Biri. Den gamle rivaliseringen mellom de to fylkene lurer i bakgrunnen, og det spørs om ikke den største faren for et felles regionteater ligger her; på et politisk samarbeidsnivå, og ikke på et kunstnerisk. Skjønt, det er også en stor utfordring å skulle bli enig om hva en scenekunstinstitusjon er i 2008. Skuespiller Liv Hege Nylund er sentral i scenekunstarbeidet i Oppland. Hun driver Oppland Scene, en fylkeskommunalt støttet instans som skulle “betjene” amatørteatermiljøene, men som har utvidet sitt mandat til også å produsere profesjonelle forestillinger. Nylund sier til scenekunst.no at man låser seg hvis man bruker ordet institusjon. Hun foretrekker at man snakker om ulike modeller for organisering. Hedmark Teater selv har gått fra å være teaterverksted i starten, med betydelig vekt på å samarbeide med amatører og med regional finansiering, til å bli regionteater, med større ambisjoner om å jobbe profesjonelt, og med finansiering fordelt med 70 prosents støtte fra staten som utløser 30 prosent fra fylke/kommune.
Ujevnt fordelt
De to fylkene som møtes i morgen med sine topp kulturpolitikere og -byråkrater er i utgangspunktet ganske like når det gjelder innbyggertall og utstrekning. Men “teatertettheten” er forskjellig: i Oppland finnes et svært lite miljø for fri, profesjonell scenekunst. En indikasjon på dette er at en organisasjon som Danse- og teatersentrum (DTS), som organiserer rundt 80 frie scenekunstnere/-grupper i Norge, ikke har noen medlemmer i Oppland. Hedmark fylke har foruten Hedmark Teater også et større miljø for frie sceniske grupper. Herfra har DTS fire medlemmer.
Hvem møter?
I de to fylkene utløstes konflikt allerede da man skulle ha første møte etter at det var klart at Kulturdepartementet hadde bevilget 1 million kroner til utredning og forberedelse av å danne et Teater Innlandet. Millionen skal disponeres av de to fylkeskommunene sammen, men er teknisk sett overført til Hedmark Teater. Da så fylkeskommunene inviterte til det første etableringsmøtet uten Hedmark Teater, ble det avisskriving og mye styr. Nå anser man dette første møte som et forberedende møte, og i morgen stiller begge fylkeskommunene og Hedmark Teater, i det de altså kaller det første møtet for strategiutvalget for Teater Innlandet.
Det frie scenekunstmiljøet i Oppland har siden i høst holdt kontaktmøter for å snakke om sin representasjon og sine ønsker for det nye teatret. Her er Liv Hege Nylund i Oppland Scene sentral. Miljøet har sendt en henstilling til utvalget om å få med en representant fra scenekunstmiljøet i Oppland. Til scenekunst.no sier Nylund i dag:
Kolonialisering
-Det blir en kolonialisering av fylket vårt, hvis ikke vi får med en representant i strategiutvalget.
-Men dere har jo ingen representant klar. Noe av grunnlaget for arbeidet er vel å bli ferdig med utredningen så raskt at det vil bli mulig for kulturministeren å gi bevilgninger til dannelsen av et Teater Innlandet i budsjettet for 2009, og da er aller siste tidsfrist en gang tidlig på høsten.
-Vi jobber på eget initiativ og på fritiden vår med dette, men må klare å ha en representant klar relativt raskt, sier hun. Samtidig er hun spent på om politikerne vil slippe dem til med en representant i strategiutvalget.
Teatersjef Braseths holdning fredag, da vi snakket med henne, var at en teaterinstitusjon laget i 2008 kan se ut på mange vis. Hun går inn i prosessen og arbeidet med Teater Innlandet med et åpent sinn og er spent på hva de kan få til.
-Vi på Hedmark Teater har en historie i samarbeid, sa hun.
Agenda
Fylkeskultursjef i Oppland, Tone Kolaas, sier til scenekunst.no at agendaen på møtet i morgen er å ta de beslutninger som trengs for å få fremdrift i arbeidet, så man blant annet får på plass en utreder så snart som mulig. På vårt spørsmål om ikke det haster å få arbeidet unna, svarer hun at en ting er hva partene ønsker, noe annet er hva som er mulig.
På møtet i strategiutvalget i morgen møter fra Oppland: fylkespolitiker Anne Marie Bagstad Jøranli (KrF), Frode Sannum og fylkeskultursjef Tone Kolaas. Fra Hedmark møter fylkesråd Christian Haugen (SV), økonomisjef Steinar Holen og fylkessjef for Kultur og kompetanse, Randi Langøigjelten. I tillegg møter teatersjef Else Braseth fra Hedmark Teater.
Saken om Teater Innlandet har vært dekket flere ganger på scenekunst.no og har skapt stor debatt. Les Teater Innlandet trenger en utreder her!