S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 12. juni 2016

Her er vinnerne av Heddaprisene 2016


Publisert
12. juni 2016
Sist endret
26. mai 2023

Nyheter Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/heddaprisen
Facebook

Heddaprisen. Foto: Glenn Belden

11 Heddapriser ble delt ut på Nationaltheatret nå i kveld. Her er vinnerne og juryens begrunnelser. Gratulerer!

Vinnere av Heddaprisen 2016 – jurybegrunnelser

Beste kvinnelige skuespiller:

Ane Dahl Torp for rollen som Aig i «Solaris korrigert» av Øyvind Rimbereid, regi Peer Perez Øian, Det Norske Teatret

Årets vinner har i løpet av sin karriere i norsk teater hatt en lang rekke store og utfordrende oppgaver. Intellektuelt, emosjonelt og skuespillerteknisk har hun vist åpenhet for ulike sjangres ulike kvaliteter. Den rollen hun nå får prisen for, har hun i stor grad selv vært med på å forme. I den utmerker hun seg gjennom en språklig bevisst, musikalsk fremføring. Hun balanserer det allmenne og det særpregede, det tidløse og det futuristiske. Hun viser nysgjerrighet, undring og respekt for sin rollefigur, som er en androgyn hvermansen i en overgangsfase mellom organisk liv og virtuelt liv.

Prisen for beste kvinnelige skuespiller går til ANE DAHL TORP.

Beste mannlige skuespiller:

Kåre Conradi for rollen som Richard III i «Richard III» av William Shakespeare, regi Kjersti Horn, Nationaltheatret

Årets vinner har et mangesidig talent. Han har hatt oppgaver i musikalteatret, i samtidsdramatikken og i klassiske verk, og han har vist at han mestrer hele sjangerbredden. Rollen han nå får prisen for, tilhører klassikerne. Prisvinneren utvider forståelsen av en skikkelse mange i publikum nok har tenkt at de allerede kjente. Med nyansert nærvær viser han de sammensatte motivene bak ordene. Klokt gir han innsikt i menneskelig utvikling, og i maktmekanismers komplekse påvirkning og betydning, i det som er en av verdensdramatikkens mektigste manipulatorroller.

Prisen for beste mannlige skuespiller går til KÅRE CONRADI.

Beste kvinnelige medspiller: Mari Hauge Einbu for rollen som Louise i «Armod og edelt sinn» av August von Kotzebue, regi Sigrid T’Hooft – Trøndelag Teater

Skuespillere må stadig underlegge seg nye og krevende regikonsepter. Årets vinner er tro mot en utfordrende regi, samtidig som hun står markant frem. Ikke bare fremviser hun en imponerende teknikk med en ekstraordinær presisjon, hun klarer også å skape en karakter med dybde og indre liv. Med et intenst scenisk nærvær transformerer hun en gammeldags spillestil til en moderne, og med dette løfter hun hele forestillingen inn i det 21. århundret.

Prisen for beste kvinnelige medspiller går til MARI HAUGE EINBU.

Beste mannlige medspiller:

Per Schaanning for rollen som Karl i «Fulle folk» av Ivan Vyrypajev, regi Sigrid Strøm Reibo – Det Norske Teatret

Årets vinner er en skuespiller som i mange sammenhenger har vist at han er god til å ta vare på de bittesmå detaljene der mimikk og kroppsspråk kan være vel så viktige som replikkene. Formen og innholdet i årets forestilling gjør det fristende å ty til overspill, men årets medspiller velger i stedet det motsatte, og gjennom underspilling av det overdrevne og usannsynlige, og ved å være passe diskret tilstede, formidler han absurde situasjoner helt hverdagslig og likevel med stor innlevelse og troverdighet.

Årets pris for beste mannlige medspiller går til PER SCHAANING.

Beste regi:

Tore Vagn Lid for «Vår ære/vår makt» av Nordahl Grieg, Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid, Den Nationale Scene

Årets regivinner er en balansekunstner, med evne til å kombinere stilgrep og formelementer fra ulike handlingsplan og tidsepoker i ett samlet, informasjonsrikt, helhetlig og komplekst uttrykk. Han har vist en sterk vilje til å ta opp kompliserte, sammensatte spørsmål i sine oppsetninger, og det gjør han også i år. Årets vinner kaller seg gjerne autor, og begrepet er dekkende. Hans teater har preg av totalkunstverk, med et svært bevisst forhold både til kildematerialet og til de virkemidler det uttrykkes gjennom.

Prisen for beste regi går til TORE VAGN LID.

Årets forestilling: «Solaris korrigert» av Øyvind Rimbereid, regi Peer Perez Øian – Det Norske Teatret Årets forestilling er et usedvanlig vellykket og helhetlig Gesamtkunstwerk, av sjelden kunstnerisk kvalitet. Her skildres en fremmed, dyster og skremmende virkelighet med en varme og innlevelse som innbyr til nærhet, forståelse og sorgfull empati. Basert på et språklig sett svært komplekst poetisk mesterverk er forestillingen også et kunststykke i teatral formidling og levendegjøring. Den etterlater oss med et nytt, optimistisk perspektiv på språklig kommunikasjon og rekkevidden av hva vi er i stand til å forstå.

Årets forestilling er «SOLARIS KORRIGERT».

Årets barne/ungdomsforestilling:

«Den sommeren pappa ble homo» av Endre Lund Eriksen, regi Petter Næss – Hålogaland Teater.

Årets barne/ungdomsforestilling er en på samme tid humoristisk, absurd, burlesk, sår, varm og litt pinlig historie om den vanskelige puberteten. I tillegg er den befriende avvæpnende om fortsatt tabubelagte seksuelle tema, skilsmisseproblematikk og homofobi. Det er sjelden å se en forestilling der alt er fortalt fra ungdommens ståsted, direkte, omsvøpsløst, lekende og i et uvanlig frodig språk uten at det blir påtatt. Dette var ekte.

Prisen for årets barne/ungdomsforestilling går til «DEN SOMMEREN PAPPA BLE HOMO».

Beste scenografi/kostymedesign: Olav Myrtvedt for scenografi og kostymer til «Vår ære/vår makt» av Nordahl Grieg, Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid, regi Tore Vagn Lid – Den Nationale Scene

Årets beste scenografi/kostymedesign utmerker seg ved ikke bare å ta hele scenerommet i bruk, men også salen slik at handlingsrommet utvides vesentlig og skillet mellom scene og sal viskes ut. Publikum selv, og ikke minst deres plassering i salen, blir et viktig element for forståelsen og opplevelsen. Gjennom bruk av store bildeprojeksjoner i tillegg til gjennomført tidsriktige kostymer, gir årets vinner oss et bilde av et bilde, eller som teatret selv kaller det; en framkalling eller teatret som mørkeromsarbeid.

Årets pris for beste scenografi/kostymedesign går til OLAV MYRTVEDT.

Beste audiovisuell design:

Sjur Miljeteig for musikk til «Solaris korrigert» av Øyvind Rimbereid, regi Peer Perez Øian – Det Norske Teatret

Det auditive og det visuelle kan kanskje sies å være de to elementene som står lengst fra hverandre i en teaterforestilling. Årets vinner får prisen for et lydbilde som klarer å forene disse to, nettopp ved å skape visualitet gjennom det auditive. Hans futuristisk lydbilde skaper både konkrete og abstrakte rom på scenen, som skuespilleren kan interagere og spille med. Musikken og lydbilde blir dermed, i likhet med vinneren selv, en viktig medspiller på scenen.

Prisen for beste audiovisuell design går til SJUR MILJETEIG.

Beste scenetekst:

Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid for tekstarbeid til Nordahl Griegs «Vår ære/vår makt», regi Tore Vagn Lid – Den Nationale Scene

Et klassisk teaterstykke er en liten verden i seg selv, med sitt språk, sine konvensjoner og ikke minst dramatikerens biografi som bakteppe. Årets pris går til et unikt kunstnerisk samarbeid som på kompromissløst og modig vis kontekstualiserer en av «de bestes» verk. Gjennom omfattende research blandet med poesi og politikk, skriver de frem hans livshistorie, verk og samtidige kontrovers. På denne måten skaper de nytt politisk teater og ikke minst ny kunst.

Prisen for beste scenetekst går til CECILIE LØVEID og TORE VAGN LID for tekstarbeidet til «Vår ære/vår makt».

Særlig kunstnerisk innsats: Det er blitt hevdet at teatret som kunstform først virkelig kan blomstre når samfunnet ellers er i oppløsning, og mye står på spill. Det er sjelden vi her hjemme ser denne påstanden bekreftet, naturlig nok. Men i år har vi opplevd det, i en sensasjon av en forestilling hvor en rystende politisk virkelighet fremstilles gjennom dans, poesi, musikk og teater av aktører som selv er berørt av den. Magien som oppstår når et personlig, dypfølt politisk engasjement formidles med suveren stilsikkerhet og kunstnerisk presisjon – det er teater på alvor.

Prisen for særlig kunstnerisk innsats går til Beaivvás Sámi Nasunálateáhter for «Vidas Extremas» av Sigbjørn Skåden, Veronica Salinas, Rosa Chávez og Angel «Kame» Canas Ambrosio, regi Jon Tombre.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, PAHN, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no