S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 8. april 2011

- Gjør noe med gettoiseringen av norske teaterscener

Nationaltheatret ignorerer rasedimensjonen i Shakespeares verk og bagatelliserer problemet med manglende mangfold ved norske teatre, mener Lixian Cheng og Jon Nygaard.


Publisert
8. april 2011
Sist endret
26. mai 2023


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/gjor-noe-med-gettoiseringen-av-norske-teaterscener
Facebook

Nationaltheatret ignorerer rasedimensjonen i Shakespeares verk og bagatelliserer problemet med manglende mangfold ved norske teatre, mener Lixian Cheng og Jon Nygaard.

Lixian Cheng er M.A. (Master of arts) i Ibsen-studier ved Universitetet i Oslo. Sammen med professor Jon Nygaard ved Senter for Ibsen-studier har hun i dag et innlegg i Dagsavisen hvor de, i kjølvannet av premieren på Othello på Nationaltheatret, kritiserer ledelsen ved de store teaterinstitusjonene for å bruke de samme gamle argumentene hver gang debatten om det manglende mangfoldet i norsk teaterliv kommer fram i mediene. Som kjent spilles hovedrollen, Othello, av den hvite svenske skuespilleren Magnus Roosmann mens Othello i følge Shakespeare var svart.

Et eksempel på bruken av de samme gamle argumentene er, i følge artikkelforfatterne, regissør Runar Hodnes uttalelse: «Jeg vil … påstå at hvis man ikke kan besette ‘Othello’ som vi gjør, nøytraliserer man også diskusjonen om at Torvald kan spilles av en med innvandrerbakgrunn» (Aftenposten, 24/2). “Slike påstander bagatelliserer et problem med reelle konsekvenser for skuespillere med minoritetsbakgrunn. Det har aldri vært vanskelig for en hvit skuespiller å spille en farget rolle, mens skuespillere med minoritetsbakgrunn har kjempet, og fortsetter å kjempe, for å få de tunge rollene. Poenget er at begge diskusjonene – hvorvidt Othello kan spilles av en hvit person, og om Torvald kan spilles av en skuespiller med minoritetsbakgrunn – er dominert av en teaterelite, som i norsk kontekst er hvit”, skriver de.

“Det andre argumentet som institusjonsteatrene pleier å bruke, er at det ikke finnes gode nok skuespillere med minoritetsbakgrunn til å spille på de store rollene, at skuespillere med minoritetsbakgrunn (som om det var en homogen gruppe) ikke har god nok teaterutdanning. Teatersjef Hanne Tømta antyder dette når hun sier at det var en lang prosess for Nationaltheatret å finne gode skuespillere med minoritetsbakgrunn til teatrets oppsetning av «Uskyld» nå i vinter: «I alle sammenhenger hvor vi snakker om et annet mangfold på scenen, handler det mye om utdanningsperspektivet.» (Aftenposten, 24/2).

Tømta har rett, det handler om utdanningsperspektivet, men ikke på den måten hun kanskje tror. Problemet ligger i et teatersystem som fortsatt nesten bare ansetter skuespillere som har utdanning fra ett sted: skuespillerlinjen ved Kunsthøgskolen i Oslo. Selv om det i dag finnes flere utdanningsalternativer i Norge, er det fortsatt Kunsthøgskolen som fungerer som et filter for de institusjonelle teatrene. Dette blir et mangfoldsproblem når skolen i løpet av sin nesten 60-årige historie bare har tatt inn en håndfull elever med minoritetsbakgrunn, mens andre teaterutdanninger som NISS, TITAN og Nordic Black Express har vært betydelig mer åpne for å ta inn studenter med forskjellig bakgrunn”, skriver Lixian Cheng og Jon Nygaard.

Les hele innlegget i Dagsavisen.

Beksvart og vakkert mener NRKs Karen Frøsland Nystøyl om Othello.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, PAHN, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no