S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 4. september 2020

Fem kompanier får kunstnerskapsfinansiering av Kulturrådet


Publisert
4. september 2020
Sist endret
26. mai 2023

Nyheter Dans Politikk Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/fem-kompanier-far-kunstnerskapsfinansiering-av-kulturradet/
Facebook

Bilde fra Henriette Pederse og Nartmanstifelsens forestilling Peer Bitch. Kompaniet mottar nå støtte fra ordningen Fri scenekunst – kunstnerskap. Foto: Sveinn Fannar Jóhannsson. Lys: Ane Reiersen. Scenografi og kostyme: Olav Ryland Myrtvedt. Scenografi- og kostymeassistent: Antti Bjørn. Parykk og sminke: Embla Høyland Skognes.

I siste tildeling er fem scenekunstkompanier tildelt støtte over ordningen som heter Fri scenekunst – kunstnerskap i en periode på fem år.

Søknadsfristen for denne runden av Fri scenekunst – kunstnerskap var 3. juni. Nå er det klart hvem som har fått støtte i perioden 2021-2025. Kompaniene som har mottatt finansiering er:

  • Hooman Sharifi og Impure Company har et uttalt publikumsperspektiv og et genuint ønske om å møte publikum der de er. I sitt kunstnerskap bruker de kraftfulle kunstneriske virkemidler som konfronterer fordommer i et ofte splittet samfunn, og ser viktigheten av å være en forkjemper for dialog og vilje til å forstå hverandre.
  • Kristinsdottir/Willyson ved Hildur Kristinsdottir og Eirik Willyson lager teaterforestillinger som bygger på sterke tekster med mange lag og en leken og egenartet stemme. De er opptatt av å undersøke kjønn, klasse, generasjonsskiller og kulturell narsissisme. Forestillingene deres preges av det umiddelbare og utøverbaserte på den ene siden, og det strengt koreograferte og regisserte på den andre.
  • Mette Edvardsen arbeider ofte med et minimalistisk uttrykk og nedstrippet scenebilde. Gjennom språk, litteratur og bevegelse skapes forestillingene hennes av forestillingsevnen til den som lytter, leser eller sitter i salen. Edvardsen er også nysgjerrig på flere formater, og utgir publikasjoner som en forlengelse av verkene sine.
  • Henriette Pedersen og Nartmanstiftelsen bruker kunst til å argumentere mot normer fra et queer og feministisk perspektiv. Pedersen vil fortsette å undersøke den menneskelige randsonen, og vise det usømmelige som en sjeldent tillater seg.
  • Wakka Wakka Productions planlegger en serie prosjekter med arbeidstittelen ANIMALIA som skal ta for seg dyreriket og menneskenes plass i det. De kunstneriske planene inneholder også en økt satsing på scenekunst for barn og unge. Formidlingen deres har et solid fotfeste i USA, men de har også en strategi for styrking av figurteater i Norge slik som i Puppet Lab Oslo.

Av disse er hele tre kompanier nye på listen. Kristinsdottir/Willyson, Henriette Pederson og Nartmanstiftelsen og Wakka Wakka Productions har ikke tidligere mottatt den formen for støtte. Hooman Sharifi og Impure Company har tidligere vært på listene, men har også stått uten denne støtten i perioder.

At disse fem kompaniene nå er valgt ut betyr også at flere etablerte kompanier som tidligere har mottatt støtte ikke får penger fra ordningen i den neste perioden. Dette gjelder Jo Strømgren Kompani, Verdensteatret, Ingunn Bjørnsgård Prosjekt, Zero Visibility Corp, Heine Avdal Produksjoner, Winter Guest/Alan Lucien Øyen og Goksøyr & Martens.

Se fullstendig vedtaksliste her.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no