S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 15. november 2007

Det frie feltet i samarbeid med DNS


Publisert
15. november 2007
Sist endret
25. mai 2023


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/det-frie-feltet-i-samarbeid-med-dns
Facebook

Vi ser stadig flere eksempler på at grupper fra det frie sceniske feltet samarbeider med institusjonsteatre. Lørdag har Bergen Prosjektteater premiere på Guds ku av russiske Vasilji Sigarev på Den Nationale Scene.

Bergen Prosjektteater (BPT) har førstkommende lørdag ( 17.november) premiere på Guds ku på Den Nationale Scene i Bergen. BPT er en relativt fersk teatergruppe som har fått solgt inn dette stykket til DNS. Prosjektteateret er bygget opp nærmest som et kunstnerkollektiv bestående av unge, ambisiøse kunstnere og designere, de fleste i midten av tyveårene, som sammen jobber fram forestillingen.

Noe av det som er spesielt med BPT er at de har en av landets yngste institusjonsteater regissører, scenografien stinker sneip og fyll, halvparten av skuespillerne kommer rett fra teaterhøgskolen, samtlige kostymer, animasjon og musikk er “jammet” fram iløpet av prøveperioden. De tiltrekker seg også et langt yngre publikum enn det som har vært vanlig for moderne dramatikk, i alle fall i Bergen.

– Tanken er at vi skal forske videre på «in-yer-face-teater». Man skal ikke kunne forholde seg likegyldig til noe, sier Thorleif Linhave Bamle til studentavisen Studvest.

Da BPT i 2005 satte opp Blasted av Sarah Kane, anbefalte VGs anmelder publikum å ta med egen sladd.

– Det handler om å reise litt under velferdssamfunnets rene og pene overflate, sier Linhave Bamle.

– Blasted hadde mer hovedvekt på eksplisitte voldelige handlinger, mens Guds ku handler mer om råe emosjoner, følelser og fornedrelse på det psykiske plan.

Ellers begynner stykkets scenografien i det du kommer inn på teateret hvor du vasser i søppel og løv, og som en hyllest til luktekinoen fra 70-tallet har man helt øl og kastet sneiper i kulissene de siste dagene før premiere slik at folk skal føle på kroppen at de befinner seg i et høl. Prosjektteateret har fått laget originalmusikk av urørt-favorittene Katzenjammer, de har et animsjonsteam som animerer deler av historien og kostymene er designet av Silje Øygarden som til vanlig er designer for skateboardmerkedet Aloha Hemp.

En kort presentasjon av de medvirkende kunstnerne:

Regi og kunstnerisk leder:

Thorleif Linhave Bamle er 27 år og har tidligere gjort seg bemerket som regissør av Studentteateret i Bergen sine oppsetninger av Gjøkeredet (2002) og Prosessen (2004). I 2005 debuterte han som profesjonell regissør med Bergen Prosjektteaters oppsetning av Blasted på Den Nationale Scene.

Blant skuespillerne var halvparten ferdig på teaterhøgskolen i 2006: Anna Katharina Haukeland, Cecilie Enersen og Igor Necemer. De øvrige er Varg Veum-aktuelle Øyvind Gran og Kyrre Haugen Sydness, samt Yngve Seterås.

Kostyme:

Silje Øygarden er ansvarlig designer for det norske skatemerket Aloha Hemp. Hun er utdannet ved Fashion Design Akademiet i København, avdeling for klær og kostyme ved Kunsthøyskolen i Oslo og Central St. Martins College i London. Øygarden designer kostymene i Guds ku.

Animasjon:

Aslak Helgesen er 27 år og har tidligere studert grafisk design og illustrasjon, samt jobbet som dukkemaker, animatør og designer. Som sier han ble animatør fordi han liker å fortelle historier, og fordi tegnede figurer ikke kan protestere på regien. Åshild Kanstad Johnsen tar master i visuell kommunikasjon ved Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har tidligere jobbet som illustratør for ulike aviser, magasiner og bokutgivelser.

Musikk:

Katzenjammer beskriver sjangeren sin som “skranglepoprockbluegrass på sirkus med cowboyer og indianere”. Ideen bak bandet var at alle skulle spille flest mulig instrumenter og vi har derfor i dag samlet opp rundt 15 av dem (trekkspill, mandolin, gitar, balalaika-bass, trommer, fløyter, piano, ukulele, trompet, melodika, theremin, el- bass, domra, klokkespill og dobro), som alle rullerer på.

Scenografi:

Johan Hindal Grimsætt er 27 år og studerer til arkitekt på Bergen Arkitektskole. Sveinung Unneland er 26 år og har en fersk mastergrad fra Kunstakademiet ved Kunsthøyskolen i Bergen. Grimsætt og Unneland har tidligere jobbet sammen på en rekke scenografiprosjekter.

Guds Ku spilles på Den Nationale Scene Fra 17. november til 8. desember man – fre 20:00, lør 19:00


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, PAHN, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no