S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 21. juni 2018

Det blir scenekunsthus i Sentralbadet!


Publisert
21. juni 2018
Sist endret
26. mai 2023

Nyheter Dans Politikk Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/det-blir-scenekunsthus-i-sentralbadet/
Facebook

De ansatte på BIT-Teatergarasjen feirer vedtaket. Foto: BIT-Teatergarasjen

I går ble det klart. Bystyret i Bergen vedtok å bevilge de siste 355 millioner kronene som var nødvendige for å realisere Sentralbadet Scenekunsthus.

Signalene har vært positive en stund, men ingen har helt turt å tro at det skulle gå slik scenekunstmiljøet i Bergen har håpet. Siden 2008 har både BIT Teatergarasjen og Carte Blanche holdt til i midlertidige lokaler, og fremtidene til begge har vært usikre. Staten la til grunn at et nytt scenekunsthus i Sentralbadet måtte finanseres over en fordelingsnøkkel der den norske staten, Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune spleiset. Staten bevilget 230 millioner, men fylket var mindre interessert til å betale en hel tredjedel av beløpet som har en ramme på nærmere 700 millioner kroner. Da fylket bare ville bidra med 105 millioner, en stor sum selvfølgelig, men bare en liten del av hva det vil koste, var det opp til Bergen kommune å ta det store løftet. Det har Bergen kommune nå gjort, og blar dermed opp hele 355 millioner kroner for få realisert prosjektet som har vært i støpeskjeen lenge, og som har hatt sin del høylytte kritikere.

Det er lenge igjen til mål. Det antas at huset skal ferdigstilles høsten 2022, og mange forestillinger skal lages og presenteres i midlertidighet frem til det. I dag er det allikevel en gledens dag. Scenekunst.no ringte til Sven Åge Birkeland, kunstnerisk leder ved BIT Teatergarasjen for å gratulere, og spurte hva det betyr for dem at det politiske arbeidet endelig er avsluttet og at de virkelig får sitt etterlengtede hjem.

– Det politiske arbeidet er i denne omgang kronet med et lenge etterlengtet, nødvendig og godt resultat, men det er også nå det viktige politiske arbeidet starter med henhold til hva Sentralbadet skal inneholde og dets forhold til publikum. Det offentlige ordskiftet omkring hvilket innhold og funksjon BIT Teatergarasjen og Carte Blanche skal representere lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt, følger derfor naturlig på. Vi har, bare for å rydde den misforståelsen av veien, til hensikt å ønske alle “badegjester” velkommen, både publikum og feltet forøvrig, og utfordringen blir massiv, gøyal og interessant, vi gleder oss! At det er en viss debatt omkring hva denne store investeringen betyr for Bergen og kunst- og kulturlivet er derfor helt naturlig. Ett er dog sikkert; at BIT Teatergarasjen og Carte Blanche omsider får flytte innomhus igjen, om 4 års tid, vil bli en boost for byen, dens kunstnere og et stort publikum. Dette ser vi fram til!

Hos Carte Blanche er også gleden stor. Direktør Tone Tjemsland sier at dette er helt avgjørende for at de kan bli i Bergen.

– Vi må ut fra der vi er nå, og vi har 30 ansatte, så det sier seg selv at vi må være et sted. Jeg tror allikevel at dette er aller viktigst for Bergen by og regionen. Bergen har som mål å være i front på kunst og ha et spesielt fokus på samtidskunsten. Dette har vært en tydelig politikk fra Bergen kommune i mange år, og i det perspektivet er det veldig viktig at man får et scenekunsthus for samtidsscenekunst i sentrum av byen. Det har stor betydning og sender et viktig signal for hele byen og for kunstlivet i Bergen.

Scenkunst.no gratulerer både BIT Teatergarasjen og Carte Blanche, men som Tone Tjemsland sier er dette først og fremst et viktig løft for Bergen som by og regionen rundt. Et sånt stort løft vil komme alle bergensere til gode og bety mye for kulturlivet i Bergen i fremtiden. Det er bare å glede seg.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no