S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 24. september 2014

Den nasjonale Ibsenprisen til Johan Harstad


Publisert
24. september 2014
Sist endret
26. mai 2023
Nyheter

Den nasjonale Ibsenprisen er Skien kommunes pris og landets eneste rene dramatikerpris. Den ble delt ut første gang i 1986 og er på 150 000 kroner. Prisvinneren får også en statuett av Nina Sundbye. Ibsenprisen deles ut til en norsk dramatiker som har fått oppført et nytt verk for barn eller voksne ved et profesjonelt teater det siste året, eller for et samlet dramatisk forfatterskap.

http://www.ibsenawards.com/ia/om_prisen


Del artikkelen
https://scenekunst.no/sak/den-nasjonale-ibsenprisen-til-johan-harstad/
Facebook

Johan Harstad. Foto: John Erik Riley/Gyldendal

Forfatteren Johan Harstad ble mandag utpekt til vinner av den nasjonale Ibsenprisen for stykket OSV. Prisen tildeles en dramatiker og et stykke som er framført på norske scener siste år.

Stykket OSV. hadde urpremiere på Torshovteatret i Oslo 10. september 2013. Verket ble også lest under Scenetekstivalen i Tromsø i vår.

Les Chris Erichsens anmeldelse av stykket her: Å vise jævelskapen (Scenekunst.no 13.09.13)

Johan Harstad er født i Stavanger, og bor nå i Oslo. Han debuterte i 2001 med prosatekstsamlingen Herfra blir du bare eldre. I 2009 var han ansatt som husdramatiker ved Nationaltheateret, og skuespillet OSV. ble arbeidet fram i løpet av dette året.

Prisen ble delt ut under en festkveld på Ibsenhuset i Skien tirsdag denne uken. Det var tre nominerte til årets pris: Lisa Lie, Johan Harstad og Malmfrid Hovsveen Hallum.

Foto fra OSV., Torshovteatret / Nationaltheatret 2013. Foto: Gisle Bjørneby

I sin begrunnelse for å gi prisen til Harstad, skriver juryen:

«Harstads monumentale og ambisiøse OSV., trekker rystende paralleller mellom etterkrigstidens kriger. Gjennom en fotografs observerende blikk iakttas krigen som konsept, begrep og tilstand. I OSV. demonstrerer Harstad hvordan teatret kan være et diskusjonsrom for store temaer, uten at de mister sin kompleksitet. Som et forslag til et nåtidig historisk drama tematiseres krigens kynisme og medienes (herunder også teatrets) maktesløshet stilt overfor den. OSV. er et kompromissløst verk, som er umulig å forholde seg likegyldig til.»

Juryen har i 2014 seks medlemmer – en representant fra hver av følgende organisasjoner: ¨ Norsk Dramaturgforum: Matilde Holdhus (juryens leder) Norsk Kritikerlag: Anette Pettersen Norsk Sceneinstruktørforening: Audny Chris Holsen Norsk Teaterlederforum: Harry Guttormsen Universitetet i Oslo: Jesper Halle Teater Ibsen/Skien kommune: Anders T. Andersen


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no