S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Tone Pernille Østern – 17. oktober 2012

Corps de Democratie?

Carte Blanche s/h


Publisert
17. oktober 2012
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av
Tone Pernille Østern
Debatt

Del artikkelen
https://scenekunst.no/sak/corps-de-democratie/
Facebook

INNLEGG: – Fylkeskommunens forslag til nytt styre i Carte Blanche er ribbet for kunstfaglig kompetanse, skriver avtroppende styremedlem Tone Pernille Østern.

Den rene maktdemonstrasjon pågår i Bergen disse dager. Torsdag 18. oktober er det ekstraordinær generalforsamling i Carte Blanche. Ny styreleder og fire nye styremedlemmer skal velges istedenfor oss tre statlige og en kommunal representant som har fått sparken.

Hordaland fylkeskommune meddelte i går tirsdag 16. oktober at de innstiller Hallvard Bakke på nytt som styreleder. Gjennom et elegant taktisk grep – å trekke seg og dermed framkalle ekstraordinær generalforsamling – har Bakke kvittet seg med hele det styreflertall som var uenig med ham. Også Bergen kommunes representant i styreflertallet fikk i går beskjed om at hun blir ”fristilt” og erstattet – en betingelse jeg tør vedde på at Bakke har satt for å stille på nytt. Kun ansattes representant sitter igjen av styreflertallet; en representant eierne iflg. aksjeloven ikke har rett å kvitte seg med. Som nye statlige styrerepresentanter innstiller fylkeskommunen Ruth Grung (Ap), Svein Halleraker (H) og Laila Dåvøy (KrF).

Det blir et rent politisk styre, ribbet for kunstfaglig kompetanse.

Jeg har vært statlig representant i Carte Blanches styre i snart fire år og mitt verv går ikke ut før i mai 2013. Jeg ser ingen annen grunn til å ”fristille oss” akkurat nå, enn at man vil bli kvitt oss. Fylkesvaraordfører i Hordaland Mona Haugland Hellesnes mener at vi har misforstått, men sier i samme åndedrag at ”eierne ønsker et styre som kan samarbeide godt med CBs ledelse”. Jeg har samarbeidet godt med CBs ledelse i 3 ½ år. Det er slettes ingen tilfeldighet at i samme øyeblikk som jeg entrer styrescenen som motstemme, så gjør jeg sorti som statlig representant i styret.

Også KUD forsikrer at vi ikke er sparket, kun fristilt, men dette skjer uten at departementet har vært i direkte kontakt med oss for å be om våre perspektiver.

Det er et tankekors at det samme Kulturdepartement som gir statlig støtte til kunstnere som kritiserer og debatterer samfunn og maktstrukturer, så lett fristiller motstemmer (i flertall) i ett styre i en kunstorganisasjon. Men er det å være en motstemme det samme som å ikke kunne samarbeide? Er man forresten en motstemme da man representerer flertallet i et vedtak? Uavhengig av hva som er rett og galt i selve saken, så har i hvert fall styreflertallet møtt overmakten.

Mens det negative arbeidsmiljøet som saken dreier seg om har bygd seg opp over flere år, har styret ikke klart å fungere som et godt nok korrektiv for ledelse og ansatte. Jeg tar selvkritikk for det og beklager overfor CB at jeg som styremedlem ikke forsto nok og gjorde nok i riktig tid. Jeg og styreleder tolker den informasjon vi har fått gjennom flere år i styret forskjellig, og vi lander på ulik konklusjon. Nå må jeg ut, sammen med flertallet i styret.

Som styremedlem er man alltid posisjonert i et verdigrunnlag. For meg er inkludering grunnleggende viktig. Dette går igjen i hele mitt strukturelle arbeid for kunst, kultur og utdanning, i mitt kunstneriske arbeid og i min forståelse av godt lederskap. Jeg mener at en leders kompetanse måles i hvem han eller hun makter å inkludere og omfavne, inklusive, og kanskje spesielt, dem man selv oppfatter som bråkmakere. Jeg har plassert ansvaret for den vanskelige situasjon som har bygd seg opp i CB i dens interne kontekst og system mer enn i ett individ. Styreflertallet mente at alle individer i systemet har en verdifull kompetanse for Carte Blanche, og bør ivaretas. Systemet bør bedres.

Eierne av et AS har rett å sparke sine styremedlemmer når de vil og uten grunn. Fair enough. Men er det klokt, er det rett, er det demokratisk å kvitte seg med styreflertallet? Fylkesvaraordfører Mona Haugland Hellesnes, det er fortsatt ikke for seint å snu. Mitt og de andre statlige representantenes verv går ikke ut før i mai 2013, og jeg er klar til å sitte i CBs sitt styre til da. På den ekstraordinære generalforsamlingen på torsdag trengs det kun å velges ny styreleder, da det kun er styreleder som har trukket seg.

Tone Pernille Østern Fristilt statlig styrerepresentant i Carte Blanche


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no