En gruppe scenekunstnere fra Oslo reagerer på at programansvarlig Camilla Svingen for den nye eksportmessen for scenekunst, Scenic Art Expo Norway, har fått et stykke som hun selv har skrevet, regissert og spiller i plukket ut til arrangementet. – Det var ikke jeg som valgte det, sier Svingen.
Beskyldes for inhabilitet: - Naturlig å presentere arrangøren gjennom en egen forestilling.
En gruppe scenekunstnere fra Oslo reagerer på at programansvarlig Camilla Svingen for den nye eksportmessen for scenekunst, Scenic Art Expo Norway, har fått et stykke som hun selv har skrevet, regissert og spiller i plukket ut til arrangementet. – Det var ikke jeg som valgte det, sier Svingen.
Av Chris Erichsen
Barneteaterfestivalen ”Mini midi maxi” i Bergen arrangeres i høst for sjuende gang i regi av Vestlandske Teatersenter. Nytt av året er det lukkete arrangementet ”Scenic art expo norway”, en internasjonal salgsarena for eksport av norsk scenekunst for barn og unge, som arrangeres i forkant av festivalen. Til dette arrangementet har arrangørene invitert en rekke potensielle bidragsytere og vurdert deres bidrag.
Noen av dem, som har fått avslått sine bidrag, stiller i et innlegg her på scenekunst spørsmål ved arrangørenes habilitet og kompetanse og gjør oppmerksom på programansvarlig og kunstnerisk konsulent Camilla Svingens mange ”hatter” ved at stykket Boble som hun selv har skrevet, regissert og spiller i er plukket ut til arrangementet.
Lite gjennomtenkt
”Det virker lite gjennomtenkt at det er Vestlandske Teatersenters egen forestilling av Camilla Svingen som er valgt ut for de aller minste. Særlig ”klamt” og påfallende er dette valget når Camilla Svingen er programansvarlig, kunstnerisk konsulent, medvirkende i Boble og den som har invitert, vurdert og avslått våre forestillinger til SAEN,” skriver Karstein Solli, Gyrid N. Kaldestad, Marianne Skjeldal, Øystein Elle, Beata Kretovicova Iden, Siri Jøntvedt og Maybritt Jensen, som representerer to kompanier med mange forestillinger for barn på programmet. ”De er vist ved en rekke scener og institusjoner i Norge og i utlandet. Dette innebærer også at de allerede er kvalitetsvurdert opptil flere ganger”, skriver de.
Programkomité
Hva er din kommentar til det, Camilla Svingen?
– For det første var det ikke jeg som tok avgjørelsen om at VT som arrangør og initiativtaker til Scenic Art Expo Norway skulle presentere Boble. Dette var det Daglig Leder Frøydis Otre som gjorde. For øvrig er jeg ikke ene og alene programansvarlig i forhold til SAEN. Vi har med oss en komité på 6 personer med lang teaterfaglig bakgrunn og kompetanse. Dessuten er det naturlig at vi som arrangører presenterer oss gjennom en forestilling vi selv står bak. Boble hadde heller aldri blitt vist hadde vi ikke på bakgrunn av både kritikker og tilbakemeldinger sett at dette var en forestilling som fungerte godt for de minste.
Men i denne sammenhengen snakker vi om personer som er blitt invitert til å presentere prosjekter?
– Ja, men det er ikke det samme som at de automatisk blir tatt inn. Det ble sendt ut en invitasjon til så godt som alle friteatre i Norge som kunne tenke seg å presentere seg selv med en forestilling tilrettelagt for utlandet og de kriteriene som ble lagt til grunn for utvelgelsen. Dette er første året vi forsøker å gjennomføre dette og som dessuten foreløpig er den eneste arena i Norge for dette. Vi har ikke økonomi til å presentere alle gode prosjekter. Det skal være en balanse i både målgruppe, geografi, tema og form for utvelgelsen.
Kvalitet
I Bergens Tidende 16. april sier daglig leder Frøydis Otre fra Vestlandske Teatersenter: ”Det håndplukkes aktører ut i fra et eneste parameter: Kvalitet”. Og hun fortsetter: ”Trolig vil Vestlandske Teatersenters egen babyforestilling Boble bli vist under eksportfestivalen i høst”.
Der framstilles det som at dette ikke har sammenheng med andre kriterier men utelukkende kvalitet, forstår du at dette kan høres litt rart ut?
– Nå har ikke jeg sagt at Karstein Sollis forestilling ikke har kvalitet, og dessuten var det veldig mange fra Osloområdet som sendte inn søknader. Det er viktig å bygge en slik arena som skal representere hele landet.
Det er jo unektelig slik det høres ut?
– Det er mulig sammensetningen av BT sitt sitat her er uheldig, det kan ikke vi stå til rette for. Vi liker det Solli gjør og har presentert han på festivalen tidligere, men det er som nevnt flere faktorer som ligger til grunn for vår vurdering ut fra ”kvalitet”. Blant 23 forestillinger var Sollis en av de som vi mente ikke passet inn i programmets helhet. Kvalitet i teaterkunsten er et vanskelig tema å diskutere, for det finnes jo ingen endelig fasit på hva det er. Men for min egen del har Jørn Langsteds Ønskekvistmodell gitt gode retningslinjer på hva som bør legges vekt på ved en vurdering av god kvalitet. Vi bygger opp denne arenaen fra grunnen av og håper selvsagt at den skal vokse seg så stor at vi kan presentere flere forestillinger og et enda større mangfold i årene som kommer. Vi bygger i stor grad opp dette etter modell av en liknende arena i Danmark som heter ”Danish +”. De presenterer også alltid en eller to av sine egne forestillinger, sier Camilla Svingen.