S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 27. mai 2009

Bergen satser på scenekunsteksport


Publisert
27. mai 2009
Sist endret
25. mai 2023


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/bergen-satser-pa-scenekunsteksport
Facebook

Interessemotsetninger finnes, men det gjør også ønsket om å kommunisere. Aktører fra hele landet fra dans, performance og teater var igår samlet til seminar om eksport av scenekunst i Bergen.

Av Julie M. Løddesøl

(Bergen) Bergen kommunes ambisiøse målsetning er å være den mest nyskapende kulturbyen i Norden. Det sa byråd for kultur, Henning Warloe, da han ønsket rundt 50 deltakere fra scenekunstfeltene dans, teater, performance velkommen til seminar igår. Og på energisk vis fortalte han om byens tiårige kunstplan for 2008-2017, og planen for internasjonal kunst- og kulturpolitikk for 2006-2009. Ikke mange andre kommuner, om noen, kan skilte med lignende. Tre millioner kroner er øremerket internasjonale prosjekter. Satsingen har vært medvirkende til etableringen av produsentfellesskapet Proscen, og nå vil kommunen satse på scenekunsteksport også. En egen ressursgruppe, bestående av ti sentrale folk i norsk scenekunstverden, har kommet med innspill til initiativtakerne, og gårsdagens seminar, Scenekunst Exit Norge, er ett dem. Sven-Åge Birkeland, kunstnerisk leder for BIT Teatergarasjen i Bergen, har sittet i gruppen. Han mener å ha sett en markant holdningsendring de senere årene. Norsk scenekunsts samlede eksport har skutt i været, sa han. I 25 år har han arbeidet mot utlandet gjennom Teatergarasjen, som ifølge ham kalles “selve porten ut av Norge”.

Initiativet i Bergen ble hilst som friskt og nytt, og mange på seminaret uttrykte ønske om å tenke helhetlig, både når det gjelder scenekunstuttrykk og hvordan initiativet kan passes inn i en allerede eksisterende struktur.

-Vi ønsker at kommunens initiativ skal bli et nasjonalt nettverk for scenekunsteksport, sa Tine Rude, som er ansatt som rådgiver for kommunens kultursatsing. Hun ba forsamlingen om synspunkter på hva som trengs for at norsk scenekunst i større grad kan vises utenlands.

Hva kan Bergen gjøre?

-Et flott initiativ, men hva kan Bergen kommune gjøre som ikke andre aktører på feltet gjør allerede, ble hun spurt. Norsk kulturråd fordeler gjestespillstøtte for norske kompanier ute, blant annet. Danse- og teatersentrum har siden 2003 fordelt Utenriksdepartementets reisestøtte til scenekunstnere, og omtaler seg selv etter omorganisering til stiftelse i 2008 som et dynamisk nasjonalt kompetansesenter som fremmer profesjonell scenekunst nasjonalt og internasjonalt, med vekt på fri scenekunst. Nettverksorganisasjonen har nå 90 medlemskompanier/-konstellasjoner.

-Vi skal ikke starte en ny organisasjon, og dette seminaret er laget fordi vi ennå ikke vet svaret. Men jeg ser for meg en eller flere personer, en struktur, som sitter sentralt, og har store nettverk som kan arbeide mot et felles mål: større eksport av norsk scenekunst, sa hun. Ifølge Rude ønsker det bergenske initiativet å være i tett dialog med både det frie feltet og institusjonsteatrene, og ikke kjempe mot noen av de nåværende aktørene.

UDs reisestøtte

Danse- og teatersentrum (DTS), etablert i 1977, fikk i 2003 i oppgave fra UD å fordele reisestøtten til utenlandsturnéer for frie kompanier, slik UD har delegert tilsvarende myndighet til andre organisasjoner på andre kunstfelt.

-Reisestøtten skal fungere både dypt og bredt, være etterspørselstyrt, og for UD er kunstnerisk kvalitet avgjørende. Selv om det er land UD gjerne skulle vært i, bøyer man seg for det kunstneriske rådets avgjørelser, sa daglig leder Tove Bratten.

Flere var inne på at det er problematisk for aktørene at “eksportpengene” kommer fra UD, mens man forøvrig forholder seg til Kulturdepartementet.

-Hvis UD skal ha reisestøtten for scenkunsteksport, må det komme tydeligere frem hva som er dens hensikt. Nå har jeg følelsen av at det er opp til byråkratiet, sa teatersjef Carl Morten Amundsen ved Teatret Vårt. Til dette kunne Tove Bratten opplyse at det står både i fjorårets scenekunstmelding, Bak kulissene, og i Utenriksmeldingen som nå er til behandling i Stortinget, at politikerne vil samordne de ulike ordningene og styrke ordningene som finnes på dette området. DTS følger dette arbeidet tett.

Direktør Tone Tjemsland i Carte Blanche roste DTS for å ha gjort en strålende jobb i mange år kulturpolitisk, for det frie feltet. Men det hun kalte rolleblandingen, at DTS samtidig er rådgiver for UD som fordeler av reisestøtte, syntes hun var problematisk.

Det som mangler

-Spørsmålet er hvordan vi vil ha det. Slik jeg ser det, finnes det da ett organ som jobber kulturpolitisk, her ser jeg Norsk teater- og orkesterforening og Danse- og teatersentrum. Dernest ett organ som fordeler midler, også støtten til internasjonal satsing, og her ser jeg for meg Norsk kulturråd. Det som da mangler er de som driver med informasjon, som kjenner alle nettverk i landet, og som er mottaker av henvendelser fra utlandet, mente hun.

Tillit, kompetanse og samspill var stikkord dansekritiker Melanie Fieldseth oppsummerte dagen med.

-Kanskje mangler vi tillit til hverandre, til kunstnerne, til systemene. Gjennomsiktighet er et viktig ord som flere har brukt i dag, sa hun og spurte hvordan kompetansen som allerede finnes kan synliggjøres enda bedre.

-Hvis det skal lages en ny organisasjon må den fylle noen hull. Vi ser ut til å være enige om å snakke om feltet under ett, men det er en komplekst felt, sa hun.

Kulturløft 2.0

Tidligere på dagen kom det signaler om mer penger fra de rød-grønne. Statssekretær Halvard Ingebrigtssen fra Kulturdepartementet sa:

-Et godt hjemmesystem er en forutsetning for å lykkes ute. Det er ikke vi som skal lage kunsten som skal vises ute, men vi får legge ordentlige rammevilkår på plass, sa han, og minnet om at regjeringen nå skal utvikle et Kulturløft 2.0. I løpet av juni vil KKD holde konferanser med kulturlivet, for å få innspill til dette.

Reisen til Bergen for scenekunst.nos utsendte fra Oslo var betalt av Scenekunst Exit Norge.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, PAHN, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no