– Barneombud Reidar Hjermann overser mangfoldet av barne og ungdomsforestillinger for å få virkeligheten til å passe inn i hans egen agenda, mener Ådne Sekkelsten i Norsk Scenekunstbruk.
- Barneombudet later som om vi ikke eksisterer
Av Chris Erichsen
Sekkelsten reagerer på Hjermanns uttalelse i Dagsrevyen 18. August der han sa: ”Barn og unge er nødt til å ta til takke med resirkulerte stykker fra vår barndom, altså Kardemommeby og Hakkebakkeskogen og disse tingene som de voksne syntes var stas da vi var små. Barn har rett på kunst og kulturopplevelser som speiler deres egen samtid, på samme måte som vi voksne har”.
Hjermann tok også til orde for at departementet i sterkere grad må legge føringer overfor kulturinstitusjonene om hvordan de offentlige midlene skal brukes på barn.
Mangfold
– Hvor har han det fra? spør Sekkelsten. – Har han ikke fått med seg det mangfoldet av forestillinger som formidles bl.a. via oss og Den kulturelle skolesekken? Har han ikke hørt om Kunstløftet i Norsk Kulturråd, Seanse i Volda, Bastardfestivalen, Brageteatret, Assitej og mange andre frie sceniske gruppers arbeid i forhold til barn og ungdom? spør Sekkelsten og svarer selv: – Jo, det har han. Men han later som om alt dette ikke eksisterer for å få det til å passe inn i hans egen agenda.
Notat
Hjermanns uttalelse kommer i forbindelse med et notat (se spalten til høyre) som barneombudet har sendt kulturdepartementet. Notatet baserer seg på arbeidet til en bredt sammensatt gruppe fra ulike kunstfelt, som ble nedsatt våren 2009. Scenekunstfeltet var representert av Ragnhild Mærli fra Dramatikkens Hus, teaterviter Lisa Marie Nagell og scenekunstner Anne Mali Sæter. I notatet hevdes det bl.a.: ”Barneombudets opplevelse er at det hersker store fordommer rundt arbeidet med barn som målgruppe. Det virker også å være et område som nyter lite respekt, og som nettopp av den grunn gjør det uinteressant for mange kunstnere å jobbe med. Det anses ikke som like relevant eller utfordrende som det å arbeide med prosjekter rettet mot voksne, og resultatet er dessverre ofte deretter”.
Møte hos ombudet
Sekkelsten var selv til stede på et møte hos Barneombudet noen dager før notatet ble sendt hvor han og flere andre var invitert til å kommentere notatet og gi føringer for Barneombudets arbeid framover.
– På møtet påpekte både jeg og andre svakheter og mangel på dokumentasjon i rapporten. Dette har Barneombudet fullstendig oversett. Man kan jo lure på hvorfor vi i det hele tatt ble invitert til å uttale oss. Mye av det som skrives i rapporten er ren synsing uten faktaunderlag, sier Sekkelsten.
Institusjonene
– Men det er vel først og fremst institusjonsteatrene som omtales i rapporten?
– For det første så kan man ikke nøye seg med å omtale bare en brøkdel av det som fins av teatre også late som om det gjelder hele feltet. For det andre vil jeg påstå at fokus på barn og unge er blitt trendy, også i institusjonsteatrene. Flere av dem satser mye på det og har opprettet egne avdelinger og filialer for barn og unge, for eksempel Teatret Vårt, Rogaland Teater, Hålogaland Teater, Oslo Nye osv. Og det første både Janne Langaas i Teater Innlandet og Agnete Haaland på Den Nationale Scene tok til orde for da de ble ansatt som teatersjefer var nettopp scenekunst for barn og unge.
– Så alt er såre vel ifølge deg?
– Nei. Både kvalitet og formidling kan alltid forbedres, og det jobber vi med hele tiden. Jeg er glad for at Barneombudet setter fokus på kunst for barn og unge, men selv om det fortsatt er en lang vei å gå før alle barn og unge får et kvalifisert tilbud, tror jeg at jeg med hånda på hjertet kan si at tilbudet aldri har vært bedre. Det må være mulig å ta det med i betraktningen, ikke starte på nullpunktet hver gang, sier Ådne Sekkelsten, som på førstkommende fredag skal delta på en paneldebatt ved en åpen fagdag om barnekultur i regi av Kulturdepartementet. ______________________________________
“Man kan spørre seg
om det i det hele tatt
produseres kunst for
barn og unge i Norge
eller bare underholdning?”
(Fra notatet “Barneombudets observasjoner om tilstanden på kunsttilbudet for barn og unge.) ______________________________________
“De påstandene som barneombudet kom med om at det nærmest ikke eksisterer kunst for barn og at det er dårlig kvalitet er ukloke og udokumenterte påstander. Det gjøres et enormt arbeid blant norske kunst og kulturarbeidere for å fremme barnekultur”
(Kulturminister Anikken Huitfeldt i Dagsrevyen 18. august) ______________________________________
Les også: Barneombudet beklager.