S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 25. september 2023

Vinnerne av Kritikerprisene for teater, musikk og dans 2022-2023


Publisert
25. september 2023
Sist endret
25. september 2023

Nyheter

Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/vinnerne-av-kritikerprisene-for-teater-musikk-og-dans-2022-2023
Facebook

(Ingen innlegg)

Kunstnerisk team bak Kristin Lavransdotter på Det Norske Teatret. Kunstnerisk team og ensemble har vunnet Kritikerprisen for teater. Foto: Per Christian Selmer-Anderssen

I dag klokken 11 ble Kritikerprisene i teater, musikk og dans delt ut.

Prisene går til:

Dans: Carte Blanche, Joar Nango og Elle Sofe Sara for BIRGET; Ways to deal, ways to heal

I kritiker Hedda Fredlys tale til prisvinneren heter det blant annet:

"Danserne i samspill med de de fysiske materialene på scenen og Anders Rimpis elektroniske komposisjoner skaper slående, sceniske enkeltbilder. Til sammen utgjør de en helhetlig vev der det pekes på strukturer gjennom å gå inn i detaljer. I starten er koreografien upretensiøs og preget av hverdagsbevegelser, før den beveger seg gradvis over i det samlende, og til slutt opp i enormt kraftfulle bevegelser som manifesterer betydningen av å være i flokk. Avbrutt av fall og forvridde positurer som ivaretar ubehaget i fortellinga." Les hele begrunnelsen her.

Komponist Anders Rimpi takket for prisen på vegne av kunstnerisk team i Carte Blanche, Elle Sofe Sara og Joar Nango. Foto: Per Christian Selmer-Anderssen

Musikk: Elisabeth Teige for rollen som Krysotemis i Elektra

Hilde Halvorsrød sier blant annet dette i sin tale: "Mange har også med rette fremhevet den egenartede klangen. Den er nemlig usedvanlig rik og mangefasettert, samtidig som den er tett, samlet og full av kjerne. Det er mange sangere som har en flott klang med mye kjerne, men for Teige er dette på en måte bare grunnfjellet. Inni klangen skjer det masse; den flommer over av nyanser og sjatteringer og er så meningsmettet at den treffer tilhøreren rett i mellomgulvet." Les hele talen her.

Elisabeth Teige mottok kritikerprisen for musikk. Foto: Per Christian Selmer-Anderssen

Teater: Kunstnerisk team og ensemblet i Kristin Lavransdotter

Karen Frøsland Nystøyl la vekt på dette i sin tale til prisvinnerne: "Nøkkelen ligger i det lille og det store, i grepet med video, for det er så middelaldersk og så 2023 som du får det. Gjennom Mads Sjøgård Pettersens kloke kamerabruk oppstod en live-strømmet tidskapsel der livet – da som nå – står på spill. Vi kommer tett på både samtid og middelalder gjennom et følsomt og presist videoblikk. Da blir det ene, vesle livet løftet opp." Les hele talen her.

Prisen er et trykk av Øyvind Torseter.


Nyheter
Nominasjoner til kritikerprisene for teater, musikk og dans 2022–2023

Her er listen over nominasjonene til kritikerprisene for teater, musikk og dans 2022-2023.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no