S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 4. april 2024

Vinneren av arkitektkonkurransen for Griegkvartalet er klar


Publisert
4. april 2024
Sist endret
5. april 2024

Nyheter Musikk Opera Musikkteater

Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/vinneren-av-arkitektkonkurransen-for-griegkvartalet-er-klar
Facebook

Henning Larsens vinnerforslag. Bildekreditering: Kvant-1.

Musikklivet i Bergen er ett skritt nærmere drømmen om en egen sal til musikkteater.

Vinnerprosjektet heter Kontrapunkt og er utformet av Henning Larsen Architects i samarbeid med Rambøll Norge på rådgiverfagene. Henning Larsen har blant annet tegnet utvidelsen av Opera Bastille i Paris, sier Grieghallen Utbygging i en pressemelding.

Hovedmålet med det nye Griegkvartalet er å få en ny sal til opera og musikkteater, som ifølge pressemeldingen skal bli en «møteplass av internasjonalt format som samler bergensere og vestlendinger flest til berikende opplevelser, der det skapes en bergensk miniutgave av Broadway, Metropolitan og Carnegie Hall i forening».

Videre sår det: - I konkurranse med de andre gode prosjektene vinner Kontrapunkt fordi dette prosjektet har best samspill med eksisterende Grieghallen. De to byggene vil fremstå fantastisk både sammen og hver for seg, sier juryleder Anne-Grete Strøm-Erichsen. Hun peker dessuten på en rekke andre gode løsninger Kontrapunkt inneholder, som publikumsadkomst og logistikk, både i forhold til Grieghallen og det nye musikkteateret.

Hilde Nordskogen, direktør for Henning Larsen Norge, sier følgende om prosjektet: - Å plassere et nytt musikkteater ved siden av Grieghallen er ingen enkel oppgave. Vi skal respektere og ivareta byggets historie og identitet, samtidig som vi legger til nåtidens kunst, kultur og behov. Det handler om å bygge videre på historien uten å lage en kopi av fortiden. Det gjør vi med en utforming som ikke konkurrerer, men tilføyer seg som et arkitektonisk kontrapunkt til førstefiolinen, Grieghallen.

Håpet er at den endelige beslutningen om byggestart kan tas i 2025 og at det nye musikkteateret i Griegkvartalet åpnes i 2030/31:

- Løsningsforslaget Kontrapunkt vil bli lagt til grunn for det videre arbeidet. Vi ønsker nå å videreutvikle prosjektet til et såkalt «gryteklart» nivå, slik at en endelig beslutning om realisering kan fattes i 2025, med sikte på ferdigstillelse i løpet av fem år, forteller Bernt Bauge, administrerende direktør i Musikkselskapet Harmonien og jurymedlem.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no