– Planer om et eget produksjonssted for scenekunst for barn og unge ble innarbeidet i fylkeskommunens planer for rundt to år siden. Planene er ikke blitt realiserte ennå. I vedtaket fylkestinget gjorde 21. juni, heter det at et slikt senter skal stå ferdig innen utgangen av 2014. Det er vedtatt politisk, men når man er i mindretall som eier, er det ikke gitt at det lar seg realisere gjennom eierskapet i teatret, sier Rolf Olsen, rådgiver for kultursektoren i Vestfold fylkeskommune, til Scenekunst.no.
Olsen hevder at administrasjonen i Vestfold fylkeskommune har gjort Teater Ibsen, som er regionteater for Telemark og Vestfold, oppmerksomme på målsettingen ved flere anledninger, men at det har ikke har blitt tatt videre av teateret.
I en vurdering av teatret skriver fylkeskommunen: "Teater Ibsens store utfordring er manglende forankringen hos Vestfolds befolkning, noe som synliggjøres blant annet ved lave besøkstall på teatrets egne produksjoner. En videre utfordring for teatret er å gi Vestfold en mer aktiv og synlig rolle i teatervirksomheten slik at Vestfold får mer ut av teatrets virksomhet."
Et eget produksjonssenter for scenekunst for barn og unge skal bidra til dette.
Vil dere fortsette som eiere om teatret ikke oppretter et senter for satsing på scenekunst for barn og unge?
– I vedtaket sa politikerne at eierskapet fortsetter dersom målsetningen realiseres.
Hvis dere trekker dere som eiere, hva betyr det for teatrets statstøtte?
– Statsstøtten er avhengig av at eierne legger den samme støtten på bordet som de gjør nå. Eierne skal betale 30%, staten 70%.
Betyr det at Vestfold fylkeskommune har stilt teatret et ultimatum?
– Det er det ikke opp til meg å svare på.
Ved Teater Ibsen er administrasjonen ikke enige i at de har vist uvilje.
– Vi er positive til opprettelsen av et barne – og ungdomsteater. Som kjent er det 3 år siden vi startet dette arbeidet med et samarbeid med kulturskolen og Nille dansestudio i Larvik. Vi har hatt en utstrakt virksomhet i Vestfold med samarbeide med Kulturskole, frie grupper, marinemusikken og ungdomsteater (DUS) i tillegg til vår kjerneaktivitet som er å produsere forestillinger. Det står ikke på vilje hos oss, sier administrerende direktør Gry Wie til Scenekunst.no.
Wie understreker at saken ikke er formelt framlagt ennå, og at den vil bli behandlet på dagens generalforsamling i teatret.
– Det er vanskelig å få klarhet i hva Vestfold fylkeskommune egentlig mener med dette kun ved å lese sakspapirene. Saken har ikke vært diskutert med teatret og blir fremlagt på eiernivå. Vi må utrede dette i samarbeide med Vestfold fylkeskommune. Hvis vi kan videreutvikle det vi har startet, høres det fornuftig ut. Det er umulig å svare utfyllende på dine spørsmål før dette er behandlet av eierne.
Oppfatter dere dette som et ultimatum?
– Slik saken er formulert, må vi vel det.