S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 16. mai 2023

Skuespillerpodden om scenespråk


Publisert
16. mai 2023
Sist endret
26. mai 2023

Nyheter Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/skuespillerpodden-om-scenesprak
Facebook

Foto: KHiO

Dramaturg og språkkonsulent Ola E Bø og talepedagog Maria Rosanna Wennerstein om skuespilleres bruk av dialekter, sosiolekter og andre -lekter

I den nye episoden av Skuespillerpodden drøftes hvordan skuespillere bør snakke. Hvor mye dialekt og særegne talemåter vi tolerer i teatret, hva som passerer og hvorfor.

Teateret var lenge preget av et eget, normert talespråk. Den dannede dagligtalen, fri for dialekt og sosiolekt, dominerte teatrene helt opp til 1970-tallet, og var hyppig å se i filmen. Skuespillernes tale var gjerne knyttet til skriftspråket, enten det var konservativt riksmål, mer moderat bokmål eller nynorsk.

Tidligere dramaturg og språkkonsulent ved Det norske teatret, Ole E Bø, tar oss i denne episoden av Skuespillerpodden gjennom historien om scenespråket, og hvordan og hvorfor skuespillere har snakket som de gjorde. Sammen med talepedagog Maria Rosanna Wennersten diskuterer han hva situasjonen er i dag, og hvilke forventninger om språk og tale vi har til skuespillere. Hva slags taleidealer har vi, og hvordan trenes skuespillerstudenter opp i dem?

Skuespillerpodden lages av Øystein Stene på Teaterhøgskolen i samarbeid med Scenekunst.no og Rushprint.

Lytt til podkastepisoden her.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no