S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 31. mai 2023

Skuespillerpodden: Hvem var Stanislavskij?


Publisert
31. mai 2023
Sist endret
3. august 2023

Nyheter

Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/skuespillerpodden-hvem-var-stanislavskij
Facebook

Geir Pollen i Moskva

I den nyeste utgaven av Skuespillerpodden snakker Øystein Stene med forfatter og oversetter Geir Pollen om Konstantin Stanislavskij og starten på moderne skuespillerteknikk.

Russeren og etterhvert sovjeteren Konstantin Stanislavskij blir ofte regnet som opphavsmannen til moderne skuespillerteknikk. Hans verktøy og pedagogikk har etter andre verdenskrig preget de fleste vestlige skuespillerutdannelser, inkludert Statens Teaterskole fra oppstarten i 1953. I USA omtales gjerne varianter av Stanislavskijs system som «Method Acting».

Stanislavskijs utga i sin livstid to bøker, og to til kom posthumt. Hans verk har hittil ikke vært oversatt til norsk – før nå. Forfatter og lyriker Geir Pollen har jobben med å oversette alle Stanislavskijs fire bøker. Først ute er det som regnes som en sentral klassiker i skuespillerlitteraturen, En skuespillers arbeid med seg selv.

Øystein Stene og Skuespillerpodden har snakket med Pollen i et forsøk på å forstå hvem Stanislavskij var. Og ikke minst: hva han tenkte, og hvordan han uttrykte det.

Lytt til podkasten her.

Skuespillerpodden lages på Teaterhøgskolen av dosent Øystein Stene i samarbeid med Scenekunst.no og Rushprint.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no