S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 15. februar 2023

Seks kunstnere blir ansatt i Skuespiller- og danseralliansen


Publisert
15. februar 2023
Sist endret
26. mai 2023

Notiser Dans Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/seks-kunstnere-blir-ansatt-i-skuespiller-og-dansealliansen
Facebook

SKUDA øker antallet ansatte fra 108 til 114 skuespillere og dansere. Det melder de selv i en pressemelding.

– At vi i år kan ansette ytterligere seks nye kunstnere er vi svært glade for, spesielt etter flere krevende år med nedstengt kulturliv i lange perioder. Innenfor scenekunstfeltet gjelder dette spesielt de som ikke har fast ansettelse, som jo er de aller fleste, sier Tone Øvrebø Johannessen.

Kunstnerne som blir ansatt i år er bosatt i to fylker; Troms og Finnmark og Oslo. Imidlertid vet vi av erfaring at bostedsadresse ikke gjenspeiler hvor kunstnerne jobber. Når søknader vurderes, er høy kunstnerisk aktivitet det viktigste kriteriet.

– Årets nye ansatte representerer stor sjangermessig variasjon i det de arbeider innenfor; fra samtidsuttrykk i dans og teater, performance, og musikaler til de mer klassiske oppsetningene, sier Øvrebø Johannessen.

Seks kunstnere blir ansatt i Skuespiller- og danseralliansen

Følgende seks kunstnerne er nyansatt per 15 februar 2023: Dansere: Trine Lise Moe, Stian Bergdølmo og Sara Bergström Hem. Skuespillere: Alexander Langset, Hans Magnus Hildershavn Rye og Trond Peter Stamsø Munch.

Trond Peter Stamsø Munch (63 år) er født i Tromsø og var med på å starte Totalteatret, Nord-Norges første frigruppe, i 1983. Etter utdannelse på Statens Teaterhøgskole var han fast ansatt ved Trøndelag Teater i 30 år før han valgte å bli frilanser i 2019. I løpet av karrieren har han medvirket i en rekke filmer, kortfilmer og TV-serier.

Alexander Langset (32 år) kommer fra Hole kommune og er utdannet ved Bårdar Akademiet. Han er en allsidig scenekunstner som har bred erfaring både som skuespiller, sanger, danser, regissør og koreograf med blant annet lang fartstid i USA – der han jobbet med kjente Broadway-koreografer og regissører.

Stian Bergdølmo (30 år) er bosatt i Oslo og har en bachelorgrad i samtidsdans fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han jobber som frilans danser og har vært tilknytt institusjoner som Den Nationale Scene.

Hans Magnus Hildershavn Rye (37 år) er en allsidig frilansskuespiller med bred teaterfaglig bakgrunn og erfaring. Han trives i spenningspunktet mellom teater, musikk og det fysiske. Hans Magnus har vært tilknyttet en rekke teatre som Det Norske Teatret, Folketeateret og Den Nationale Scene.

Bergen, Opera Trøndelag, Operaen i Kristiansund og Den Norske Opera og Ballett. Han har også turnert med ulike danse- og teaterforestillinger i inn- og utland.

Sara Bergström Hem (35 år) er født og oppvokst i Stockholm hvor hun ble utdannet innen jazz og moderne dans ved Balettakademien. I 2012 flyttet hun til Oslo og har siden hatt byen som base mens hun arbeider som danser og koreograf.

Trine Lise Moe (27 år) er født i Lørenskog og er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Etter endt utdanning har hun hatt sin base i Oslo og fått muligheten til å jobbe med en rekke ulike koreografer og kunstnere i det frie scenekunstfeltet.

Målet er å kunne ansette kunstnere årlig framover. Kunstnerne blir ansatt etter søknad hvor kriteriene bl.a. er at man må ha hatt mye arbeid i midlertidige engasjementer eller oppdrag som dansere og skuespillere de senere årene. SKUDA ønsker å bidra til å stabilisere og styrke flere skuespillere og danseres yrkessituasjon, legge til rette for økt kompetanse, kunnskap og livslang læring, fremme scenekunsthelse og påvirke til et bærekraftig kulturliv.

Som ansatt kunstner har man SKUDA som arbeidsgiver mellom kunstneriske engasjementer. Ansettelsen sikrer kunstnerne inntekt og opptjening av sosiale rettigheter og pensjon. De kan konsentrere seg om faglig og kunstnerisk utvikling i periodene mellom ansettelser/oppdrag hos andre arbeidsgivere, og styrke sin karriereutvikling. Ansatte kunstnerne er også mentorer for yngre kunstnere.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no