S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 5. april 2024

Seks komponister utvalgt til Arktisk Filharmonis satsing på ny musikk


Publisert
5. april 2024
Sist endret
5. april 2024

Nyheter Musikk

Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/seks-komponister-utvalgt-til-arktisk-filharmonis-satsing-pa-ny-musikk
Facebook

Irina Girunyan, én av komponistene i prosjektet. Foto: Reiulf Grønnevik.

Orkesteret satser på samisk og kvensk musikk og vil urfremføre seks bestillingsverk i 2025.

I desember 2023 søkte Arktisk Filharmoni komponister til en større satsing på samisk og kvensk musikk, og nå er det klart hvilke seks komponister som skal sette sitt kunstneriske preg på satsingen. Utlysningen er en del av et overordnet mål om å styrke og utvikle nytt repertoar, og bidra til å øke kunnskapen om samisk og kvensk musikk i det klassiske musikkfeltet, skriver Arktisk Filharmoni i en pressemelding.

Det kom inn 16 søknader etter utlysningen.

–Det er alltid vanskelig å plukke ut kandidater til et slikt prosjekt, og vi fikk inn veldig mange gode søknader. Kvalitet har vært det viktigste kriteriet, men også kreativitet og sammensetning av komponistene og historiene som blir fortalt har vært viktig. Vi er veldig stolte over alle komponistene vi skal presentere, og gleder oss til samarbeidet, sier Andreas Gundersen, kunstnerisk rådgiver for samisk og kvensk musikk i Arktisk Filharmoni.

De som nå er valgt ut til satsingen er Jon Øivind Ness, Irina Girunyan, Herborg Rundberg, Mathilde Grooss Viddal, Vegar Guleng og Vidar Josefsen. Samtlige har tilknytning til det nordlige, til den kvenske og samiske musikktradisjonen, men også til uttrykk fra andre deler av nordkalotten. Sammen representerer de et vidt og spennende spekter på tvers av både sjanger og kultur.

De utvalgte kandidatene har et høyt kunstnerisk nivå og viktige historier de ønsker å fortelle. Deres prosjekter er i tråd med orkesterets visjon om å fortelle historiene som finnes i det samiske og kvenske kjerneområdet, på godt og vondt. At det er bredde i historiene gjør meg spesielt glad, og jeg tenker det er et positivt tilskudd i forsoningsarbeidet som må gjøres i Norge i dag, sier Gundersen.

I tillegg til å skrive et bestillingsverk til orkesteret, skal komponistene delta på et fagseminar med samisk/kvensk tematikk høsten 2024. Seminaret er en del av en større konferanse som skal samle musikere, komponister og programmerende virksomheter til to dager med kunnskapsdeling om samisk og kvensk musikk. Programsjef i Arktisk Filharmoni, Catharina Bilsbak, håper orkesterets satsing på sikt vil bidra til en bredere representasjon av samisk og kvensk musikk på scener over hele verden.

Juryen som har vurdert søknadene har bestått av Andreas Gundersen (rådgiver samisk og kvensk musikk), Catharina Bilsbak (programsjef), Tim Weiss (kunstnerisk partner for Arktisk Filharmonis sinfonietta) og Yegor Shevtsov (gruppeleder piano).


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no