S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Henning Driveklepp – 29. november 2012

Scenekunst med demokrati

De som bestemmer i Hege Haagenruds forestilling Juryen. Showbox 2012.


Publisert
29. november 2012
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av

Debatt

SHOWBOX: Juryen av Hege Haagenrud

Varighet: 40 min Målgruppe: fra 6 år Koreografi/regi: Hege Haagenrud Dansere: Maria Freyvoll og Marie Male Kalstø Dramaturg: Mads Sjøgård Komponist: Rebekka Karijord Lyddesign: Erik Hedin Video: Vibeke Heide Scenograf: Signe Becker Foto: Siren Lauvdal

http://showbox.no/ www.hegehaagenrud.com


Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/scenekunst-med-demokrati
Facebook

ANMELDELSE: – Endelig, endelig en forestilling som innser at dans for barn egentlig er kjedelig, skriver Henning Driveklepp (15), og minner kunstnere på at barn og unge ikke må undervurderes som publikum. Han er en av bloggerne som følger festivalen Showbox denne uka.

Endelig, endelig en forestilling som innser at dans for barn egentlig er kjedelig. Denne forestillingen, som har tittelen Juryen, oser selvironi. Det er en av hovedgrunnene til at den var så bra.

Forestillingen starter med to dansere som danser vakker, rolig ballett. Heldigvis tar det ikke lang tid før det bryter inn barnestemmer med sitater som; ”dette er kjedelig” eller ”jeg skjønner ingen ting, jeg”, og det er helt riktig. Det er kjedelig og man skjønner absolutt ingen ting.

Forestillingen introduserer små barn for dans på en skikkelig kreativ måte, men den fungerer minst like godt for de eldre barna. I Juryen lager barna forestillingen. De sier rett ut hva de mener og hva de vil se. Danserne gjør sitt beste, uten at det gjør barna fornøyd.

Dette er kjernen i forestillingen. Barna sier hva de vil ha. Danserne prøver å oppfylle dette. Dette er nytt, spennende, kreativt og det funker. Det funker skikkelig bra.

Publikum i salen ler, mye, inkludert meg selv. Blant de mange kommentarene kommer det en rekke gullkorn fra barna, og det virker så naturlig. Barn sier sin mening, de sier den rett ut.

Alt i alt er dette en morsom forestilling som treffer målgruppen ekstremt bra, men i tillegg treffer de langt utover det. Førsteklassen som var i salen, lo mest og høyest, og det er mer enn nok til å få meg overbevist om at målgruppen liker det de ser.

I tillegg er dette en forestilling som både underholder barna på en glimrende måte og får de litt eldre til å tenke over hva slags forestillinger barna egentlig vil se. Barn er kritiske, de vet hva de vil ha. Dere som bestemmer hva barn og unge skal se, har virkelig godt av se denne. Forestillingen burde vært obligatorisk for alle dere.

Forestillingen er så vellaget, alt er så logisk, ting sitter så bra sammen. Vi i SUS er strålende fornøyd med resultatet, og dette er en av de desidert beste forestillingene hittil. Jeg kan dessverre ikke gi den noe høyere ”rating” enn fem, noe den fortjener. Takk Hege Haagenrud, Maria Freyvoll, Marie Male Kalstø og alle de ni barna.

Henning Driveklepp (15) og seks andre ungdommer utgjør Scenekunstbrukets unge stemmer (SUS) og blogger fra scenekunstfestivalen Showbox denne uka på denne siden. Showbox er en årlig scenekunstfestival for barn og unge i Oslo.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no