S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 20. mars 2024

Lola Arias får Den internasjonale Ibsenprisen 2024


Publisert
20. mars 2024
Sist endret
20. mars 2024

Nyheter Teater

Om Den internasjonale Ibsenprisen

Den internasjonale Ibsenprisen er verdens største teaterpris og har ofte blitt omtalt som «teatrets nobelpris». Den norske regjeringen opprettet prisen i 2007. Vinneren mottar 2,5 millioner kroner, og velges av en komité bestående av seks profesjonelle teaterfolk utnevnt av Kultur- og likestillingsdepartementet. Nationaltheatret bidrar med sekretariatet til Den internasjonale Ibsenprisen og bistår komiteen i sitt arbeid. Vinneren av prisen offentligjøres annethvert år i tilknytning til Henrik Ibsens fødselsdag 20. mars. Prisutdelingsseremonien vil finne sted på Nationaltheatret i Oslo 13. oktober.


Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/lola-arias-far-den-internasjonale-ibsenprisen-2024
Facebook

(Ingen innlegg)

Lola Arias. Foto: Cherrie Baker.

Forfatteren, musikeren, skuespilleren, regissøren og filmskaperen Lola Arias er tildelt Den internasjonale Ibsenprisen 2024. Det melder Nationaltheatret i en pressemelding.

Lola Arias er en argentinsk forfatter og teater- og filmregissør. Siden 2007 har hun jobbet med dokumentarteater, og skapt over tolv produksjoner i samarbeid med mennesker som har gjennomlevd ulike historiske hendelser. I oktober kan publikum oppleve hennes nyeste verk på Nationaltheatrets hovedscene. Forestillingen The Days Out There er et musikalsk dokumentarteaterstykke, hvor rollene spilles av kvinner og transpersoner som har tilbrakt flere år i argentinske fengsler, og som nå er satt fri.

Juryens begrunnelse

Ifølge juryens begrunnelse går «verkene hennes inn i dagens samfunn, uten intellektuell overlegenhet eller arroganse». Videre skriver juryen at «Lola Arias jobber i mellomrommene – mellom film og teater, musikk og performance, poesi og prosa, teater og liv, fødsel og død. Her skaper hun bemerkelsesverdige produksjoner som anerkjenner kompleksiteten i historiene vi arver, og fortellingene vi velger å konstruere utfra disse historiene». Tidligere vinnere av Den Internasjonale Ibsenprisen inkluderer ikoniske teaterkunstnere som Back to Back Theatre, Taylor Mac, Christoph Marthaler, Forced Entertainment, Peter Handke, Peter Brook, Ariane Mnouchkine, Heiner Goebbels og Jon Fosse. – Vi er stolte over å kunne hedre denne mangefasetterte kunstneren. I 25 år har Lola Arias skapt teater som er demokratisk, mangfoldig og forankret i levd liv. Og hun gjør det på en usedvanlig klok og empatisk måte, sier Ingrid Lorentzen, juryleder for Den Internasjonale Ibsenprisen og ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett.

I tillegg til Lorentzen har juryen bestått av Hilkka-Liisa Iivanainen, teatersjef på Tampereen Teatteri i Finland, Maria Delgado, professor og forskningssjef ved The Royal Central School of Speech and Drama, University of London, Roman Dolzhanskiy, teaterkritiker, dramaturg og kurator, Kristian Seltun, teatersjef på Nationaltheatret, Kee Hong Low, kunstnerisk leder for Manchester International Festival og The Factory og Lars Petter Hagen, festspilldirektør for Festspillene i Bergen. .


Nyheter
Australsk teaterkompani tildeles Den internasjonale Ibsenprisen

Det australske teaterkompaniet Back to Back Theatre er blitt tildelt Den internasjonale Ibsenprisen 2022. Det melder Nationaltheatret i en pressemelding.

Nyheter
Den internasjonale Ibsenprisen til Forced Entertainment

Årets vinner av Den internasjonale Ibsenprisen er den britiske teatergruppen Forced Entertainment. Prisen er på 2,5 millioner norske kroner. Juryen uttaler at årets prisutdeling er “en anerkjennelse av teater som kollektiv kunstform og dets betydning i samfunnet.”

Nyheter
Amerikanske Taylor Mac mottar Den Internasjonale Ibsenprisen

Taylor Mac er vinneren av den Internasjonale Ibsenprisen 2020. Det melder Nationaltheatret i en pressemelding.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no