I Spania kjenner både kulturbransjen og publikum finanskrisen på lommeboken. Her hjemme varsler finansministeren et krisetilpasset statsbudsjett for 2013.
"Kultur er ingen luksus"
I budsjettet for 2012 fikk det spanske departementet for utdannelse, kultur og idrett kuttet budsjettet sitt med 21 prosent. Filmstøtte ble kuttet med 35 prosent, musikk og scenekunst med 17 prosent og museene med 13 prosent, melder den tyske avisen Die Zeit.
Samtidig har regjeringen hevet merverdiavgiften for alle varer fra 18 til 21 prosent. Det betyr at kuttene i støtte ikke bare treffer kunstnerne, produsentene og institusjonene. Nå er også publikum direkte truffet. Det kan føre til at etterspørselen går ned.
De nye avgiftene vil ha en svært merkbar virkning på teater-, kino- og konsertbilletter, som før ble solgt til en redusert moms på 8 prosent. Når momsen på billettene nå stiger til 21 prosent, må billettene nødvendigvis bli merkbart dyrere.
– Dette er dødsstøtet for et samfunn i krise og for befolkningens tilgang til kultur, raser den kjente skuespilleren Javier Bardem til spanske El Periodico.
Motstanden mot momsavgjørelsen er stor i kulturbransjen. Mottoet er ”Kultur er ingen luksus”, skriver Die Zeit.
– Ved en utsolgt konsert ligger gevinsten på mellom 10 og 15 prosent. Med den nye momsen ligger den på bare 7 prosent. Det er en ekstremt høy risiko. Mange kommer til å måtte slutte å arrangere konserter, sier den administrerende direktøren for konsert- og utestedet Sala Apolo i Barcelona.
– Det tok omtrent to år før finanskrisen rakk fram til kulturfeltet. Men nå går aktiviteten ned overalt, forteller forfatter og kurator Jorge Carrion til Die Zeit.
I slutten av 2009 ble det gjennomført en undersøkelse blant norske kulturaktører som viste at finanskrisen hadde nådd kulturlivet her hjemme også.
– Undersøkelsen viser at det primært er svikten i bedriftsmarkedet som er årsaken til finanskrisen i kulturlivet. Enkeltkunstnere får både færre oppdrag og lavere priser hos private bedrifter, mens på organisasjonsnivå er det særlig nedgang i sponsormidler, vanskelig tilgang på risikokapital og færre kommersielle oppdrag som er utslagsgivende, sa Anne-Britt Gran, BI-professor og prosjektleder for undersøkelsen.
Regjeringen har foreløpig ikke gjennomført kutt i kulturbudsjettet her til lands, men i dag gikk finansminister Sigbjørn Johnsen ut og varslet et krisetilpasset statsbudsjett.
– Den internasjonale veksten er fortsatt svak. Det understreker behovet for et budsjett som er tilpasset konkurransesituasjonen, sier Johnsen til Dagbladet.
– Vi må være på vakt hele tiden. For det at det går bra med Norge sammenlignet med andre land nå, skjer ikke automatisk, mener finansministeren, som presenterer statsbudsjettet for 2013 i oktober i år.